Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Regióny

VIDEO: Výstava fotografií P. Ďurča prezentuje prírodu Žilinského kraja

Výber obshuje spolu päťdesiat fotografií. Najstaršie z nich sú z 80. rokov minulého storočia, najmladšie vznikli počas minuloročnej jari.

Žilina 16. januára (TASR) – Výber päťdesiatich fotografií prezentuje výstava Príroda Žilinského kraja fotografa Tlačovej agentúry Slovenskej republiky Pavla Ďurča, ktorú dnes sprístupnili na pôde Úradu Žilinského samosprávneho kraja (ŽSK) v Žiline.



Najstaršie fotografie na výstave sú z 80. rokov minulého storočia, napríklad fotografia hradu Strečno ešte pred rekonštrukciou. "Najmladšie sú z minuloročnej jari. Prevládajú fotografie Malej Fatry, ktorú mám najradšej. Najčastejšie chodím na vrch Suchý. Ak na ňom chcem urobiť peknú fotografiu západu či východu slnka, musím tam neraz aj prenocovať a čakať. Párkrát sa mi to podarilo, o čom svedčia aj vystavené fotografie," povedal žilinský fotograf.

Podľa kurátora výstavy Milana Mazúra, riaditeľa Považskej galérie umenia v Žiline, je Ďurčova krajina jednoduchá, ale práve vo svojej jednoduchosti krásna a dokonalá. "Naučil sa obdivovať kraj, v ktorom žije od chlapca, vníma a fotografuje ho vlastnými očami a dodnes sa ho nevie nasýtiť. Každá jeho fotografia má zvláštnu atmosféru, ktorá v nás vyvoláva pocity poetiky, romantiky, nostalgie. Nesie prvky rozpravy a diskusie o prírode, prihovárajúc sa divákovi svojou intenzitou. Intenzitou preto, lebo sa dotýka jeho základných a emotívnych prežitkov," zdôraznil Mazúr.



Dlhoročným Ďurčovým kolegom je publicista a člen predstavenstva Slovenského syndikátu novinárov Milan Matušinský. "U Pavla Ďurča najviac oceňujem trpezlivosť, s ktorou už niekoľko desaťročí vyhľadáva nové miesta v každom ročnom období. Dôsledne ich pozná a opäť sa k nim vracia. A trpezlivosť potom prináša aj svoje ovocie. Je to znalec scenérií, prostredia, v ktorom sa nachádza a krásne používa aj farebnú škálu. Mnohí z našich radov odchádzajú za výnosnejším podnikaním, uchyľujú sa na miesta hovorcov, chodia do PR agentúr, do ziskových podnikov. Paľo stále stojí pri svojom remesle, a to je z môjho hľadiska veľmi cenné," dodal Matušinský.

Pavol Ďurčo je 16 rokov fotoreportérom Tlačovej agentúry Slovenskej republiky v Žilinskom samosprávnom kraji. Fotografovaniu sa venuje od 70. rokov minulého storočia. Postupne pracoval ako fotograf a redaktor. Je autorom tisícok fotografií, ktoré boli uverejnené v rôznych novinách a časopisoch. Usporiadal niekoľko fotografických výstav, väčšinou viazaných na prírodu.

Výstava Príroda Žilinského kraja potrvá v priestoroch Úradu ŽSK do 16. februára 2017.