Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 12. máj 2024Meniny má Pankrác
< sekcia Regióny

Výstava Prízraky noci predstaví na hrade Strečno desať druhov sov

Hrad Strečno Foto: TASR/Pavol Ďurčo

Zoológ Považského múzea (PM) v Žiline a autor výstavy Ladislav Hlôška pre TASR uviedol, že návštevníci uvidia dermoplastické preparáty sov zo zbierok múzea.

Strečno 18. apríla (TASR) – Desať druhov sov žijúcich v okolí hradu Strečno, najmä v Malej Fatre a Kysuckej vrchovine, predstaví návštevníkom hradu od štvrtka 19. apríla výstava Prízraky noci.

Zoológ Považského múzea (PM) v Žiline a autor výstavy Ladislav Hlôška pre TASR uviedol, že návštevníci uvidia dermoplastické preparáty sov zo zbierok múzea. "Slovensko je jednou z mála krajín, ktoré má názvoslovie pre všetky vtáky na svete, ktoré sú momentálne známe a popísané. Čo sa týka sov, v posledných dvoch rokoch došlo k zmenám názvosloví. Napríklad sova lesná má v súčasnosti platný názov sova obyčajná. Podobne tiež u pôtika kapcavého bol starší názov kuvik kapcavý. Takže máme raritu, že v slovenskom jazyku majú niektoré druhy viacero názvov," skonštatoval Hlôška.

Už v zimných mesiacoch začali podľa neho pripravovať scenár výstavy, vyhľadávať v prírode vhodné samorasty a konáre. "Vo všeobecnosti platí, že sova cez deň spí a v noci bdie. Ale zo všetkého existuje výnimka. V našich podmienkach napríklad žije najmenšia sova – kuvičok vrabčí, ktorý dosahuje veľkosť drozda. Táto sova je aktívna vo dne. Jednak preto, že centrum rozšírenia má v tajge a tundre, kde sú dni iné. Ale aj tým, že sa prispôsobila na lov drobných vtákov, najmä sýkoriek a piniek. Tieto vtáky sú aktívne vo dne, tak aj tento druh sovy sa preorientoval na ich lov," povedal zoológ PM.



Podotkol, že zaujímavý exemplár, ktorý je v súčasnosti na ústupe, je kuvik plačlivý (nový názov je kuvik obyčajný). "Kedysi bol úplne bežnou sovou, ktorá hniezdila v blízkosti ľudských obydlí, prípadne v bútľavine v starej hruške alebo jabloni. Ľudia verili, že hlas kuvika veští smrť niekoho príbuzného. Dnes sa už vie, že to nemá s tým nič spoločné. Po zmene hospodárenia v krajine je kuvik v súčasnosti na ústupe. Ale v horách na Kysuciach alebo v Malej Fatre sú niektoré druhy úplne bežné. Napríklad pôtik kapcavý. Hniezdi prakticky všade, kde sú lesy. Nemusia byť ani príliš zachované. Je tam podstatné, aby mal dostatok hniezdnych dutín," dodal Hlôška.

Audiovizuálna výstava Prízraky noci bude prístupná verejnosti v Severnom paláci hradu Strečno do 26. júna 2012. Organizátorom je Žilinský samosprávny kraj a Považské múzeum v Žiline.