Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Regióny

Výstava v Hornonitrianskom múzeu predstaví horniny a ich využitie

Ilustračné foto Foto: TASR/Milan Kapusta

Výstava, ktorá je doplnená aj o sprievodné podujatia, potrvá do 13. mája.

Prievidza 10. marca (TASR) - Informácie o vzniku a využití hornín sa dozvie verejnosť na výstave Anorganické dary Zeme, ktorú pripravilo Hornonitrianske múzeum (HNM) v Prievidzi. Expozíciu hornín z fondu múzea si záujemcovia môžu pozrieť v jeho priestoroch od dnešného dňa.

"Vystavované exponáty dokumentujú pestrosť anorganických prírodnín v závislosti od podmienok ich vzniku a zloženia. Väčšina vystavených petrefaktov pochádza z horného Ponitria, ktoré má veľmi zaujímavú a zložitú geologickú stavbu. V horských celkoch regiónu ako sú Strážovské vrchy, Žiar, Malá Fatra a Tríbeč sú zastúpené všetky základné skupiny hornín od premenených, cez vyvreté až po usadené, ktoré rozprávajú príbeh o tomto kúsku modrej planéty," priblížila autorka výstavy a kurátorka geologických zbierok HNM v Prievidzi Katarína Keratová.

Doplnila, že súčasťou prezentácie je obrazový a textový materiál objasňujúci podmienky vzniku horninových skupín, rozšírený o charakteristiky hornín, ich využitie a výskyt. "Výstavné podujatie Anorganické dary Zeme predkladá návštevníkom horniny ako dôležité objekty spoznávania, ktoré zaznamenávajú geologickú minulosť i súčasnosť modrej planéty a zároveň sú nevyhnutné pre existenciu života na Zemi. Svojím obsahovým zameraním poskytuje prezentácia jednotlivcom, školám a aj ďalším vzdelávacím inštitúciám priestor k obohateniu a doplneniu poznatkov z prírodovedného odboru petrológia," objasnila.

Výstava, ktorá je doplnená aj o sprievodné podujatia, potrvá do 13. mája.