Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 28. apríl 2024Meniny má Jarmila
< sekcia Regióny

Výstava v Považskom múzeu predstaví drotárov v literatúre

Ilustračná snímka. Foto: TASR

Na výstavu okrem odbornej knižnice Považského múzea zapožičali dokumenty a poskytli písomné materiály i Slovenská národná knižnica v Martine a Národná knižnica Českej republiky.

Žilina 29. mája (TASR) – Viac ako 200 českých a slovenských dokumentov o drotároch predstaví od 1. júna Považské múzeum v Žiline v rámci výstavy Postava drotára v literatúre. Informovala o tom autorka výstavy Jana Adamusová z Považského múzea.

Výstava podľa nej predstavuje dramatickú, prozaickú i poetickú tvorbu a je doplnená o ľudovú slovesnosť a odbornú literatúru, ktorú z väčšej časti vydalo Považské múzeum.

"Najstaršie prezentované dokumenty sú z oblasti dramatického umenia a vznikli v prvej tretine 19. storočia. Najviac zastúpené sú poetické diela poukazujúce na tragiku jednotlivca. Autorov zaujal vzhľad drotárov, ich práca, spôsob obliekania, sociálne a majetkové pomery, typické charakterové vlastnosti, jazyk i viera. Najemotívnejšie vyznievajú ich lúčenia s blízkymi i smútok, ktorý ich ďaleko od domova opanuje. Básnici však prostredníctvom svojich diel vyjadrujú i túžbu drotárov po slobode a oslavujú ich prebúdzajúce sa národné povedomie," priblížila Adamusová.

Na výstavu okrem odbornej knižnice Považského múzea zapožičali dokumenty a poskytli písomné materiály i Slovenská národná knižnica v Martine a Národná knižnica Českej republiky. Výstava bude pre verejnosť prístupná od 1. júna do 2. októbra v priestoroch Drotárskeho pavilónu.