Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 23. apríl 2024Meniny má Vojtech
< sekcia Regióny

Výstava vo Východoslovenskom múzeu v Košiciach predstavuje svet húb

Ilustračná snímka Foto: TASR/Pavol Remiaš

Modely húb vytvoril Karel Voneš (1908-1980), mykológ uznávaný nielen v bývalom Československu, ale aj v zahraničí.

Košice 22. októbra (TASR) – Rozmanitý svet húb približuje najnovšia výstava vo Východoslovenskom múzeu (VSM) v Košiciach. Predstavuje na Slovensku ojedinelú zbierku modelov húb z Baníckeho múzea v Rožňave.

V zbierkovom fonde rožňavského múzea sa nachádza viac ako 500 modelov plodníc húb, ktoré sa doň dostali kúpou koncom 70. rokov minulého storočia. Aj po takom dlhom období pôsobí väčšina z nich veľmi realisticky. Sú medzi nimi aj modely druhov, ktoré sú kriticky ohrozené, chránené alebo veľmi vzácne.

Modely húb vytvoril Karel Voneš (1908-1980), mykológ uznávaný nielen v bývalom Československu, ale aj v zahraničí. Okrem iného mal aj výtvarné nadanie, ktoré zužitkoval spočiatku na maľovanie akvarelov húb a neskôr začal s výrobou modelov. Celkovo ich zhotovil približne 5000, ktoré reprezentujú 980 druhov húb.

Voneš svojimi početnými a dlhoročnými aktivitami v oblasti mykológie prispel k jej rozvoju ako vedného odboru a k jej popularizácii medzi širokou verejnosťou. Doplňujúce informácie o autorovi modelov, o hubách, ich význame a ochrane si návštevník výstavy prečíta na informačných banneroch.

Výstava v priestoroch VSM je prístupná do 21. januára 2018.