Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Regióny

Výstavba náhradných bytov v Petržalke sa podľa primátora neplánuje

Ilustračná snímka Foto: TASR/Michal Svítok

Proti výstavbe náhradných nájomných bytov v dvoch vytypovaných petržalských lokalitách vznikla minulý rok petícia, ktorú podpísalo vyše 4200 občanov.

Bratislava 29. marca (TASR) – Bratislavskí mestskí poslanci dnes opätovne požiadali primátora hlavného mesta Iva Nesrovnala, aby okamžite ukončil akékoľvek kroky, ktoré by viedli k výstavbe náhradných nájomných bytov v mestskej časti Petržalka, v lokalitách Haanova/Pankúchova a Mamateyova/Poloreckého. Primátor na mestskom zastupiteľstve uviedol, že sa tu žiadna výstavba náhradných bytov nedeje a ani sa tu neplánuje.

Dnešným rozhodnutím mestského zastupiteľstva sa podľa poslanca Milana Vetráka zastavia akékoľvek kroky, ktoré by smerovali k výstavbe náhradných nájomných bytov v dotknutých lokalitách v Petržalke. "Začnú sa robiť všetky potrebné úkony, aby oba pozemky, kde sa uvažovalo stavať, boli preklasifikované na stabilizované územie s funkčným využitím parky, sady a relaxačná zóna," priblížil poslanec. Ak sa to podarí presadiť v najbližších zmenách a doplnkoch Územného plánu Bratislavy, ľudia budú mať podľa Vetráka istotu, že im nikto pod oknami byty nepostaví a zostane tam park a detské ihrisko.

Primátor na zastupiteľstve uviedol, že tieto lokality ako potenciálne na výstavbu náhradných bytov určila mestská časť Petržalka. "Nebolo to naše rozhodnutie," uviedol. Ako tvrdí, žiadny proces výstavby tu neprebieha, a preto je bezpredmetné ju zastavovať. Vydané nebolo podľa jeho slov žiadne územné a ani stavebné rozhodnutie. "Mesto sa len na tieto pozemky pozrelo, lebo na ne ukázala mestská časť. Nebudeme však pokračovať v žiadnych ďalších aktivitách," skonštatoval Nesrovnal.

Proti výstavbe náhradných nájomných bytov v dvoch vytypovaných petržalských lokalitách vznikla minulý rok petícia, ktorú podpísalo vyše 4200 občanov a ktorú v decembri 2016 odovzdali v podateľni magistrátu. Nespokojní občania poukázali, že výstavba bytov na jednom z pozemkov by zničila detské ihrisko, na druhom trávnatú plochu so stromami. Okrem toho sa neďaleko nachádzajú tri školy, sociálne zariadenie aj pre ťažko zdravotne a mentálne postihnutých, a tiež centrum pre obete domáceho násilia.

O tejto petícii budú rokovať mestskí poslanci vo štvrtok (30.3.). V návrhu jej uznesení je okrem poverenia pre primátora nepokračovať vo výstavbe náhradných bytov v dotknutých lokalitách aj to, aby pokračoval vo vytypovaní vhodných miest na výstavbu v súčinnosti s bratislavskými mestskými časťami.

"Proti tomu uzneseniu nemožno nič namietať, ale je to málo z pohľadu ľudí. Tí nechcú riešiť len zastavenie výstavby, ale aj to, aby sa tým pozemkom vrátila funkcia parku a sadu," povedal Vetrák s tým, že dnešným hlasovaním sa zohľadnili obe požiadavky Petržalčanov.

Mestskí poslanci žiadajú zastaviť stavbu náhradných bytov v Dúbravke

Bratislavskí mestskí poslanci žiadajú primátora hlavného mesta Iva Nesrovnala zastaviť výstavbu 68 náhradných nájomných bytov v mestskej časti Dúbravka, v lokalite Pri kríži. Hlavné mesto totiž spustilo ich výstavbu minulý týždeň, a to aj napriek nesúhlasu mestského zastupiteľstva. Mestská časť Dúbravka sa zároveň obrátila aj na Okresný súd Bratislava IV so žiadosťou o pozastavenie všetkých stavebných i výrubových prác. Taktiež chce, aby súd rozhodol, či je v práve mesto alebo mestská časť.

"Mestské zastupiteľstvo schválilo, aby primátor Ivo Nesrovnal nekonal minimálne do doby, kým bude vyriešené výrubové povolenie a základný inžiniering, ktorý každý developer musí mať v poriadku," priblížil mestský poslanec Juraj Káčer. Zastaviť výstavbu náhradných bytov v Dúbravke je podľa neho verejným záujmom. Parkovisko a park sa tu podľa neho vybudovať môžu, ľudia by boli spokojní. "Riešením by bolo aj posunutie celej stavby do iného územia, aby to nebolo deväť metrov od súčasne stojaceho domu a nezobrali ľuďom komfort bývania," podotkol poslanec.

Magistrát je podľa jeho slov zaviazaný uznesením z októbra 2016, aby predtým, ako začne výstavbu, vyriešil v danej lokalite parkovanie a parkové úpravy. "Primátor toto uznesenie podpísal, no nerešpektuje ho a vysvetľuje si ho po svojom a stavbu začal," uviedol Káčer. Poslankyňa Zdenka Zaťovičová verí, že dnes prijaté uznesenie zastupiteľstva nebude na zozname uznesení, ktoré mesto neplní.

Starosta Dúbravky Martin Zaťovič pripomenul, že v januári mestskí poslanci schválili zverenie dotknutých pozemkov Pri kríži mestskej časti Dúbravka s tým, že sa tu nesmú postaviť náhradné nájomné byty. Primátor toto uznesenie nepodpísal, vo februári však zastupiteľstvo jeho veto prelomilo. "Primátor tvrdí, že aj keď nám pozemky boli zverené, stále má právo tie byty stavať. Nech súd teda povie, kto má právo, či magistrát ako vlastník pozemku, alebo my - mestská časť, čo máme pozemok zverený," skonštatoval starosta. Rozhodnutie súdu bude podľa neho dúbravská samospráva akceptovať.

Mestskí poslanci primátora tiež požiadali, aby do 15. apríla zorganizoval verejné stretnutie s Dúbravčanmi k téme výstavby náhradných bytov Pri kríži.

Hlavné mesto tvrdí, že zákon je postavený tak, že musí dotknutým obyvateľom zabezpečiť bytové náhrady. "Projekt v Dúbravke má všetky potrebné rozhodnutia vrátane súhlasu mestskej časti. Zároveň mesto urobí všetky potrebné opatrenia na vyriešenie situácie s dočasným aj trvalým parkovaním obyvateľov dotknutej oblasti," uviedol magistrát.

Táto téma sa podľa neho stáva predmetom vytĺkania politického kapitálu. Ako tvrdí, úrady vychádzajú skôr v ústrety projektom súkromných developerov, než projektom riešeným vo verejnom záujme. Primátor zobral vedomie dnešné hlasovanie poslancov. Pri svojom rozhodovaní však bude podľa vlastných slov postupovať tak, aby konal v záujme všetkých obyvateľov Bratislavy.