Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 19. marec 2024Meniny má Jozef
< sekcia Regióny

Pred výstavbou MVE Iliaš posúdia jej vplyv na životné prostredie

VD Slatinka Foto: TASR/Michal Svítok

Žalobcovia, ochranárske združenia Rieka, Združenie Slatinka a združenie Za dôstojnú Radvaň upozornili, že malá vodná elektráreň nie je v súlade s platným územným plánom mesta Banská Bystrica.

Banská Bystrica 13. októbra (TASR) - Výstavbe malej vodnej elektrárne (MVE) Iliaš musí predchádzať posúdenie jej vplyvov na životné prostredie. Ako dnes TASR informoval Juraj Rizman zo združenia Via Iuris, Krajský súd v Banskej Bystrici zrušil rozhodnutie Okresného úradu v Banskej Bystrici, podľa ktorého výstavbu MVE Iliaš nebolo potrebné posúdiť z hľadiska jej vplyvu na životné prostredie. Súd zrušil rozhodnutie úradu pre jeho nezákonnosť.

„Vybudovaním malej vodnej elektrárne by došlo k priečnemu prehradeniu celého toku rieky Hron. To predstavuje významnú zmenu celkového charakteru rieky a veľký zásah do životného prostredia s negatívnym vplyvom napríklad na migráciu rýb," uviedla Martina Paulíková zo Združenia Slatinka.

Pri rozhodovaní tiež podľa jej slov nebola zohľadnená skutočnosť, že na celom toku Hrona sa uvažuje o výstavbe viacerých vodných elektrární s malými rozostupmi. To podľa Paulíkovej predstavuje problém aj pre rozvoj vodnej turistiky. "Úrady nebrali do úvahy ani tú skutočnosť, že existujú omnoho prijateľnejšie alternatívy budovania malých vodných elektrární, než v tomto prípade naplánoval investor,“ dodala.

Žalobcovia, ochranárske združenia Rieka – združenie na ochranu vodných tokov, Združenie Slatinka a miestne združenie Za dôstojnú Radvaň, v tejto súvislosti tiež upozornili, že plánovaná malá vodná elektráreň nie je v súlade s platným územným plánom mesta Banská Bystrica.

„Kompetentné štátne orgány v tomto prípade nepostupovali tak, ako im prikazuje zákon. Nebyť aktívnych občanov a environmentálnych organizácií, ktoré na vec upozornili, realizoval by sa významný zásah do krajiny bez dôkladného posúdenia jeho možných vplyvov na životné prostredie. Dnes sa opäť ukázalo, akú významnú úlohu pri ochrane životného prostredia zohráva aktívna občianska verejnosť,“ dodal Imrich Vozár, právnik združenia Via Iuris, ktoré žalobcom zabezpečilo právnu pomoc.