Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Regióny

Dizajnéri ocenili svietidlá Kučeravé a Hniezdo a nádoby Komín

Foto: TASR/Henrich Mišovič

Hlavným kritériom účasti na výstave je kvalitný dizajn a funkčný prototyp. Odborná porota každoročne oceňuje najúspešnejší exponát.

Nitra 15. marca (TASR) – Návrat dizajnérov nábytku k drevu charakterizuje 15. ročník výstavy Fórum dizajnu, ktorá je súčasťou veľtrhu Nábytok a bývanie v Nitre. Cieľom projektu katedry dizajnu Vysokej školy výtvarných umení v Bratislave, ktorý vznikol v spolupráci s výstaviskom Agrokomplex v Nitre, je podpora autorského dizajnu, jeho tvorcov – dizajnérov a tiež podpora kvalitnej domácej sériovej výroby nábytku.

„Drevo sprevádza človeka od nepamäti. Vzhľadom na svoje výnimočné vlastnosti a relatívne jednoduchý spôsob spracovania má výnimočné postavenie, ľudia ho využívajú na interiérové aj exteriérové prvky, ktoré sú súčasťou bývania,“ uviedla marketingová manažérka výstaviska Alexandra Hečková. V určitých obdobiach bolo viditeľné úsilie nahradiť drevo inými materiálmi ako plast, sklo či kov. V súčasnosti sa však drevo opäť dostáva do popredia v tvorbe dizajnérov nábytku.

Foto: TASR/Henrich Mišovič
Fórum dizajnu vytvára špeciálny priestor pre mladých autorov a študentov vysokých škôl, ktorí sa venujú dizajnu nábytku.

„Výstava chce ukázať nové prístupy dizajnérov a študentov dizajnu k možnostiam využitia dreva v súvislosti s bývaním,“ uviedla Hečková. Okrem študentov sa na výstave môžu prezentovať aj profesionálni dizajnéri, školské ateliéry a skupiny dizajnérov či architekti.

Hlavným kritériom účasti na výstave je kvalitný dizajn a funkčný prototyp. Odborná porota každoročne oceňuje najúspešnejší exponát. Tohtoročnú Cenu Fóra dizajnu udelilo Slovenské centrum dizajnu Michalovi Hanulovi za závesné svietidlá Kučeravé a Hniezdo a nádoby Komíny. Podľa rozhodnutia odborníkov autor programovo využíva symbiózu materiálu dreva a aplikovaných technológií, pričom dosahuje vysoko kultivovaný výraz. Výstava Nábytok a bývanie potrvá na nitrianskom výstavisku do 18. marca tohto roka a prezentuje sa na nej 420 vystavovateľov.