Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Regióny

Dve výstavy priblížia v Nitre prácu a činnosť komunistickej ŠtB

Autentické fotografie sledovaných ľudí zhotovované špionážnou technikou komunistickej Štátnej bezpečnosti (ŠtB) si môžu pozrieť návštevníci výstavy Praha objektívom tajnej polície, ktorá je nainštalovaná pred budovou Ponitrianskeho múzea v Nitre. Ďalšiu výstavu s názvom „Prísne tajné!“ (na snímke) - výstava o dejinách ŠtB na Slovensku otvorili 19. septembra 2013 aj v budove Ponitrianskeho múzea. Foto: TASR/Henrich Mišovič

Obe podujatia sú súčasťou projektu Asociácie Divadelná Nitra Paralelné životy – 20. storočie očami tajnej polície a potrvajú do 20. októbra.

Nitra 19. septembra (TASR) – Autentické fotografie sledovaných ľudí zhotovované špionážnou technikou komunistickej Štátnej bezpečnosti (ŠtB) si môžu pozrieť návštevníci výstavy Praha objektívom tajnej polície, ktorá je nainštalovaná pred budovou Ponitrianskeho múzea v Nitre. Výstava predstavuje činnosť Správy sledovania ŠtB.

„Čarom nechceného sa komunistickej politickej polícii ŠtB, respektíve jej príslušníkom, ktorí boli zamestnaní na Správe sledovania, podarilo zachytiť okrem sledovaných osôb aj Prahu v 70. a 80. rokoch 20. storočia. Výstavu pripravili inštitúcie Post Bellum a Ústav pro studium totalitních režimů v spolupráci s Archivem bezpečnostních složek,“ uvádzajú organizátori podujatia.

Autentické fotografie sledovaných ľudí zhotovované špionážnou technikou komunistickej Štátnej bezpečnosti (ŠtB) si môžu pozrieť návštevníci výstavy Praha objektívom tajnej polície, ktorá je nainštalovaná pred budovou Ponitrianskeho múzea v Nitre. Ďalšiu výstavu s názvom „Prísne tajné!“ (na snímke) - výstava o dejinách ŠtB na Slovensku otvorili 19. septembra 2013 aj v budove Ponitrianskeho múzea.
Foto: TASR/Henrich Mišovič


Ďalšiu výstavu s názvom „Prísne tajné!“ - výstava o dejinách ŠtB na Slovensku dnes otvorili aj v budove Ponitrianskeho múzea. Ako informovali organizátori, ide o reinštaláciu výstavy Ústavu pamäti národa a jej cieľom je priblížiť verejnosti pôsobenie ŠtB ako represívneho mocenského nástroja Komunistickej strany Československa.

Galéria: Výstavy o dejinách ŠtB na Slovensku





Popisuje vznik, organizačnú štruktúru, personálne obsadenie a činnosť Štátnej bezpečnosti na Slovensku v rokoch 1945 – 1989. Prostredníctvom archívnych dokumentov, fotografií, dobových predmetov a odborných textov približuje vnútropolitickú situáciu po druhej svetovej vojne, počiatky a organizáciu ŠtB na Slovensku, metódy jej práce, jej personálne budovanie a agentúrnu sieť, ale aj spoluprácu ŠtB so sovietskou KGB a tajnými službami krajín východného bloku. Návštevníci sa dozvedia aj o pôsobení ŠtB v období takzvanej normalizácie a v čase novembrových udalostí roku 1989.

Obe podujatia sú súčasťou projektu Asociácie Divadelná Nitra Paralelné životy – 20. storočie očami tajnej polície a potrvajú do 20. októbra.