Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Regióny

Na vrchol Choča opäť vystúpili turisti zo Slovenska i okolitých krajín

V pozadí Veľký Choč Foto: TASR -Gabriel Lipták

Športovo-kultúrne podujatie Memoriál JUDr. Slimáka, ktoré nesie meno významného rodáka z Liskovej, ponúklo návštevníkom okrem turistiky aj umenie priamo na vrchole Choča.


Lisková 13. augusta (TASR) - Na jubilejnom 15. ročníku turistického výstupu na vrchol Choča sa dnes stretlo okolo 300 návštevníkov z celého Slovenska i okolitých krajín, vrátane zástupcov zahraničných družobných miest obce Lisková, z mesta Kravaře v Čechách a z Woźnikov z Poľska.

Športovo-kultúrne podujatie Memoriál JUDr. Slimáka, ktoré nesie meno významného rodáka z Liskovej, ponúklo návštevníkom okrem turistiky aj umenie priamo na vrchole Choča. Program, ako obvykle, otvorila báseň Lisková z pera čestného občana tejto obce Jaroslava Rezníka st.

"Prvý raz sme na Choč vyšli s naším malým synom, do vrcholovej knihy paličkovým písmom napísal Michal Polák a hovorí - aha, a tu už je podpísaný Martin Malík! Spolužiak, tiež prváčik, inak vnuk Mila Urbana a náš petržalský sused. Takto nás hora spojila. A spojila nás aj s poéziou Jara Rezníka, jeho báseň venovanú Liskovej a Liskovčanom som na Veľkom Choči spolupútnikom odrecitovala po každom výstupe," uviedla pre TASR publicistka a spisovateľka Gabriela Rothmayerová s tým, že hora, poézia a ľudia, ktorí sú tiež domovom, je práve to puto, čo návštevníkov každý rok na Veľký Choč priťahuje.

Po krátkom kultúrnom programe pozdravil prítomných vicestarosta družobného mesta Kravaře Petr Moučka. Spokojný bol aj starosta obce Lisková. "Tohtoročný jubilejný Memoriál JUDr. Slimáka sa vydaril nad očakávanie, prialo nám aj počasie. Myslím si, že aj tento náš významný rodák, ktorý sa zaslúžil najmä o občiansky a športový rozvoj obce i regiónu, by bol spokojný, keby tu bol dnes s nami," povedal pre TASR starosta obce Lisková Jozef Murina, ktorý sa tešil i z toho, že aj náročnejšie úseky turistickej trasy sa zaobišli bez úrazov.

V prvých rokoch memoriálu na počesť Vladimíra Slimáka, aktívneho organizátora športového a občianskeho života v obci a regióne, ktorý organizuje každý rok Lisková, sa turistický výstup začínal priamo v obci. Od roku 2005, po veternej smršti a následnej kalamite, ktorá zničila v roku 2004 Vysoké Tatry a zasiahla aj Chočské vrchy, sa pôvodná trasa stala nepriechodnou. Odvtedy turisti v rámci Memoriálu JUDr. Slimáka vystupujú na Choč z Valaskej Dubovej alebo z horskej dedinky Turík, neďaleko mesta Lúčky, ale zostup z vrcholu smeruje priamo na Liskovú.