Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 29. apríl 2024Meniny má Lea
< sekcia Regióny

Vyťaženosť ubytovania vo Vysokých Tatrách dosahuje maximum

Ilustračná snímka. Foto: TASR

V Prešovskom kraji majú ľudia viaceré možnosti trávenia voľného času počas zimných mesiacov. K najväčším atraktivitám patria podľa Baláža lyžiarske strediská vo Vysokých a Belianskych Tatrách.

Prešov 26. novembra (TASR) - Silné destinácie Prešovského kraja ako Vysoké Tatry avizujú, čo sa týka ubytovania počas zimnej sezóny, priaznivé prognózy. Vyťaženosť ubytovacích zariadení v tejto destinácii počas Vianoc sa predpokladá na úrovni 80 percent, počas Silvestra ešte viac, takmer 100 percent. Pre TASR to uviedol František Baláž z Krajskej organizácie cestovného ruchu (KOCR) Severovýchod Slovenska. V celom Prešovskom kraji je k dispozícii viac ako 950 ubytovacích zariadení.

Záujem je podľa jeho slov aj o kúpeľné destinácie, ktoré okrem ozdravných pobytov ponúkajú aj wellness služby a vianočné či novoročné pobytové balíky.

"Regióny v nižších polohách, ktoré sa nemôžu spoliehať na súvislú snehovú pokrývku a veľké lyžiarske strediská, evidujú mimo letnej sezóny v odhadoch priemernú vyťaženosť okolo 50 percent," povedal Baláž.

V čase priaznivých poveternostných podmienok sa však podľa jeho slov návštevnosť zvyšuje. Príkladom sú Pieniny, kde turisti využívajú bežecké trate pri Prielome Dunajca, v okolí Litmanovej a na Ľubovnianskej vrchovine. Návštevníkmi je tiež využívaná bežkárska stopa na cyklotrase zo Starej Ľubovne do Hniezdneho.

V Prešovskom kraji majú ľudia viaceré možnosti trávenia voľného času počas zimných mesiacov. K najväčším atraktivitám patria podľa Baláža lyžiarske strediská vo Vysokých a Belianskych Tatrách.

"Magnetom na turistov všetkých vekových kategórií je Tatranský ľadový dóm na Hrebienku či Čarovná krajina v stredisku Bachledka Ski&Sun na Chodníku korunami stromov. Počas zimy lákajú aj termálne kúpaliská vo Vrbove a Poprade, wellness ponuky hotelov naprieč celým krajom, celoročne otvorené Slovenské opálové bane a bohaté možnosti bežeckého lyžovania nielen v Tatrách, ale v prípade dostatku snehu aj v Poloninách, Slanských vrchoch, Pieninách, v okolí Bardejova, ale aj v území Laboreckej a Ondavskej vrchoviny," priblížil Baláž.

Ponuku dopĺňajú expozície múzeí a galérií, trickartové a zážitkové expozície vo Vysokých Tatrách, vianočné trhy v Poprade a Prešove. Špecifickou vianočnou atmosférou lákajú aj historické centrá UNESCO miest Bardejov a Levoča. Počas zimných mesiacov rastie záujem o skitouring a skialpinizmus. V Prešovskom kraji sú možnosti nielen v oblasti Vysokých Tatier, ale aj v Levočských vrchoch, na Spišskej Magure či v pohorí Branisko.

Ako doplnil Baláž, veľký záujem je aj o podujatia ako Tatry Ice Master, Tatranské či Popradské Vianoce, Snežné psy a Štrbské bežky, Pieniny Winter Run či tradičné Silvestrovské výstupy na hrady a vrchy.