Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 8. máj 2024Meniny má Ingrida
< sekcia Regióny

Architektonické diela Žiliny sú súčasťou výstavy na Pražskom hrade

Na snímke Pražský hrad. Praha. Foto: TASR - Barbora Vizváryová

Výstava Česká a slovenská architektúra potrvá do 30. novembra.

Žilina 12. októbra (TASR) - Významné architektonické diela Žiliny sú súčasťou výstavy Česká a slovenská architektúra, ktorú otvorili na Pražskom hrade. Na výstave pri príležitosti 30. výročia vzniku Českej republiky (ČR) a Slovenskej republiky (SR) môžu návštevníci vidieť viac ako 500 najvýznamnejších architektonických diel od konca 19. storočia do súčasnosti. TASR o tom informovalo mesto Žilina.

"Veľmi sa teším, že mesto Žilina je súčasťou historicky najväčšej výstavy českej a slovenskej architektúry. Máme množstvo architektonických skvostov, na ktoré môžeme byť právom hrdí. Príkladom je budova Novej synagógy, ale aj moderné stavby ako Národná banka Slovenska na Ulici Antona Bernoláka," uviedol primátor Žiliny Peter Fiabáne.

Podľa riaditeľa Útvaru hlavného architekta mesta Žilina Rudolfa Chodelku výstava ukázala, že Žilina patrí v rámci oboch krajín medzi top mestá z hľadiska kvality architektúry. "Nielen historických budov z obdobia Československa, ale svoje miesto na tejto výstave má zaslúžene aj naša súčasná architektúra," doplnil.

Na príprave sa podieľalo podľa mesta Žilina viac ako 20 štátnych a súkromných inštitúcií z ČR i SR pod vedením kurátorov Matúša Dullu a Vladimíra Šlapetu. "Vďaka všetkým spolupracujúcim inštitúciám môžu záujemcovia vidieť obrovský počet architektonických modelov. Niektoré sú pôvodné a niektoré špeciálne vyrobené pre túto výstavu. Modely sprevádzajú fotografie najvýznamnejších diel architektúry v oboch štátoch. Expozícia je obohatená aj o vybrané architektonické kresby, publikácie a ďalšie dokumenty," priblížilo mesto.

Výstava Česká a slovenská architektúra potrvá do 30. novembra.