Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Regióny

V Košiciach budú mať Osmičkovú jeseň: Pripomenie historické udalosti

Na snímke predseda Košického samosprávneho kraja Rastislav Trnka. Foto: TASR - František Iván

V rámci Osmičkovej jesene si pripomenú revolučný rok 1848, vznik prvej Československej republiky v r. 1918, Viedenskú arbitráž z r. 1938, Pražskú jar v roku 1968 a sviečkovú manifestáciu v roku 1988.

Košice 28. augusta (TASR) – Sériou podujatí Osmičková jeseň si kultúrne zariadenia v Košickom kraji pripomenú viaceré historické udalosti. Ako povedal predseda Košického samosprávneho kraja (KSK) Rastislav Trnka, 12 kultúrnych zariadení v zriaďovateľskej pôsobnosti KSK pripravilo viac ako 30 sprievodných podujatí. Ako dodal, okrem Košíc sa budú konať aj v mestách Moldava nad Bodvou, Rožňava, Spišská Nová Ves, Michalovce či Trebišov. Otvárací program projektu je naplánovaný na 5. septembra.

„Košický samosprávny kraj sa do osláv významných výročí zapojí nad rámce aktivít iniciovaných z národnej úrovne. Napríklad pôjde o kultúrne akcie ako koncerty a výstavy, vzdelávacie podujatia či konferencie. Významné udalosti si pripomenieme rôznymi formami, aby si každý našiel to svoje a oboznámil sa s nimi,“ uviedol Trnka.

Hlavným podujatím otváracieho programu Osmičkovej jesene bude koncert Štátnej filharmónie Košice (ŠfK) s operným spevákom Štefanom Margitom a dirigentom Leošom Svárovským v Dome sv. Alžbety pri príležitosti 100. výročia vzniku Československa. „Koncert je spojením českých a slovenských umelcov. Zvolili sme výber skladieb zo svetového repertoáru, ale aj zo slovenského,“ povedal riaditeľ ŠfK Július Klein. Ako spresnil, okrem iných odznejú aj diela autorov ako Antonín Dvořák, Zdeněk Fibich a Mikuláš Moyzes. Záver koncertu bude patriť skladbe Eugena Suchoňa - Aká si mi krásna v podaní košického orchestra a Košického speváckeho zboru učiteľov.

Východoslovenská galéria (VSG) v Košiciach pripravuje výstavu zameranú na spoločenské zmeny v rokoch 1890 až 1918. „Umenie tohto obdobia, po ktorom nasledovali veľké spoločenské a politické zmeny doteraz nebolo ako celok zmapované. Výstava bude vystavovať diela prevažne zo zbierkového fondu VSG, zatiaľ je ich okolo 100, ale počet budeme ešte redukovať. K rozšíreniu kontextu umenia na našom území prispejú aj štyri obrazy z národnej galérie v Budapešti,“ priblížila riaditeľka VSG Dorota Kenderová. Podľa jej slov ide o ťažiskový projekt VSG v tomto roku.

Záverečnou hlavnou aktivitou Osmičkovej jesene bude výstava s názvom „Košice 1918-1938. Zrod metropoly východného Slovenska,“ ktorá bude sprístupnená od 25. októbra vo Východoslovenskom múzeum (VSM) v Košiciach. Ako povedal riaditeľ VSM Robert Pollák, výstava predstaví sedem hlavných tém zameraných na politický rozvoj, kultúru, architektúru i každodenný život. „Vo viacerých prípadoch ide o unikátne, doteraz nevystavené dokumenty a zbierky. Vizuálnym motívom výstavy bude fotografia, ktorá zobrazuje obelisk postavený na 17. výročie Československej republiky a po Viedenskej arbitráži ho zbúrali. Existuje len táto fotografia. Výstavu sa budeme sa snažiť pripraviť moderne, interaktívne a s dôrazom na nové informácie,“ uviedol Pollák s tým, že medzi aktivitami bude aj bicyklovanie sa na dobových československých prvorepublikových bicykloch.

Košický samosprávny kraj si chce rôznymi podujatiami v rámci Osmičkovej jesene pripomenúť revolučný rok 1848, vznik prvej Československej republiky v roku 1918, Viedenskú arbitráž z roku 1938, Pražskú jar v roku 1968 a sviečkovú manifestáciu v roku 1988.