Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Regióny

Vzácnu fresku v Nitre sprístupnia, ale iba dočasne

Freska v katedrále sv. Emeráma Foto: TASR

Vzácnu fresku, ktorú reštaurátori našli pod oltárom, sprístupnia pre verejnosť iba cez víkendy na určitý čas. Potom ju opäť zakryjú zrekonštruovaným oltárom.

Nitra 19. septembra (TASR) – Vzácnu fresku náhodne objavenú pri rekonštrukcii katedrály na Nitrianskom hrade sprístupnia verejnosti. Nie však natrvalo, ale iba dočasne. Neskôr ju opäť prekryje oltár, pod ktorým ju reštaurátori našli. Ich žiadosť, aby sa freska preniesla na inú stenu v katedrále, Krajský pamiatkový úrad v Nitre neschválil. Podľa pamiatkarov to neumožňujú medzinárodné dokumenty. Tie stanovujú, že pamiatka je neoddeliteľná od miesta, do ktorého je umiestnená.

Na základe žiadosti nitrianskeho biskupa Viliama Judáka bude vzácna freska istý čas sprístupnená počas víkendov. Potom bude prekrytá zrekonštruovaným oltárom Joannesa Perneggera, ktorý bol v dolnej lodi katedrály umiestnený v roku 1662. Podľa reštaurátora Vladimíra Plekanca je freska zo 14. storočia výnimočným dielom. „Je to niečo, čo nikde na Slovensku nemá analógiu. Ide pravdepodobne o taliansku produkciu niekde z Toskánska či Umbrie. Celé dielo musia vyhodnotiť odborníci,“ skonštatoval.

Na freske je znázornený mariánsky cyklus. Podľa Plekanca je zobrazený spôsobom, ktorý je pre našu oblasť výnimočný. „Jednotlivé vyobrazenia nie sú oddelené, ale celá trojscéna je v jednom obraze,“ dodáva. Freska znázorňuje život Panny Márie na zemi i po jej vzatí do neba.