Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Regióny

BBSK: Poslanec ĽSNS sa vzdal mandátu dva týždne pred jeho zánikom

Na snímke dosluhujúci predseda Banskobystrického samosprávneho kraja (BBSK) Marian Kotleba. Foto: TASR - Branislav Račko

Podľa viacerých ľudí združených okolo Luntera vzdanie sa mandátu poslanca ĽSNS za Banskobystrický samosprávny kraj nie je náhodné.

Banská Bystrica 27. novembra (TASR) - Mimoriadne zasadnutie Zastupiteľstva Banskobystrického samosprávneho kraja (BBSK) ešte v starom zložení sa v pondelok nekonalo. Prišlo naň iba osem poslancov zo 49. Po prestávke, keď sa čakalo, že prídu aj ostatní dosluhujúci poslanci, aby bol krajský parlament uznášaniaschopný a mohol rokovať, zostali v sále už len štyria. Nemal tak kto zobrať na vedomie zánik mandátu poslanca BBSK Miroslava Suju, ktorý sa ho vzdal 15. novembra, a zároveň potvrdiť zloženie sľubu náhradníka Romana Malatinca.

Ustanovujúce zasadnutie nového Zastupiteľstva BBSK, ktoré vzišlo z volieb do vyšších územných celkov 4. novembra, sa chystá 4. decembra v Rimavskej Sobote. Tam odstupujúci šéf kraja Marian Kotleba odovzdá úrad zvolenému Jánovi Lunterovi.

Podľa ľudí z Lunterovho tímu, zvolané mimoriadne zasadnutie súvisí "práve s tým prekvapením, ktoré nám pán predseda horúčkovito chystal po oznámení výsledkov volieb".

Ako minulý týždeň na Lunterovej tlačovej besede konštatoval krajský poslanec za obvod Detva Stanislav Horník, vzdanie sa mandátu člena ĽS Naše Slovensko M. Suju za rovnaký obvod dva týždne pred ustanovujúcim zasadnutím má súvisieť s jeho menovaním za generálneho riaditeľa Banskobystrickej regionálnej správy ciest (BBRSC).

"Obávam sa, že to, čo sa stáva v kraji verejným tajomstvom, sa môže naplniť. Vyzývame M. Kotlebu, aby nedokonal tento krok. Nový generálny riaditeľ takto získa čas, minimálne tri mesiace, na ukončenie tých obchodov a procesov, ktoré boli v posledných týždňoch započaté," reagoval vtedy Horník.

Podľa slov predsedníčky predstavenstva BBRSC Ivany Slivkovej z konca minulého týždňa BBRSC vedie dočasne poverený riaditeľ Igor Čierny. "Vykonáva funkciu do času, kým bude vymenovaný nový riaditeľ. O tom predstavenstvo ešte nerozhodlo. Budeme rozhodovať v najbližšom období," uviedla Slivková s tým, že nevie, kedy to bude.

Kotleba tvrdí, že o týchto informáciách sa dozvedá sprostredkovane a ide o šumy. BBSK je hlavný akcionár BBRSC.

"Pokiaľ viem, tak nie je novým riaditeľom (M. Suja – pozn. TASR). Či bude, alebo nie, z môjho pohľadu by to bolo dobré riešenie, lebo je to človek, ktorý v BBRSC dokázal obrovské výsledky. V zmysle zákona to však schvaľuje predstavenstvo spoločnosti, ktoré je kolektívny orgán," konštatoval v pondelok dosluhujúci šéf kraja.