Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Regióny

V Žilinskom parku na Bôriku odhalili bronzovú sochu Ľudovíta Štúra

Premiér SR Robert Fico počas príhovoru v Žiline pri odhaľovaní soch Ľudovíta Štúra. Foto: TASR

Socha v Žiline už raz stála. Teraz dala meno parku na Bôriku. Na slávnostnom odhalení sa zúčastnil aj premiér Róbert Fico.

Žilina 26. októbra (TASR) – Bronzovú sochu Ľudovíta Štúra, vysokú viac ako päť metrov, dnes odhalili v parku v žilinskej mestskej časti Bôrik predseda vlády SR Robert Fico, predseda Národnej rady (NR) SR Pavol Paška, minister školstva Dušan Čaplovič, predseda Žilinského samosprávneho kraja (ŽSK) Juraj Blanár a primátor Žiliny Igor Choma. Park v pondelok (22. 10.) poslanci mestského zastupiteľstva v Žiline oficiálne pomenovali Parkom Ľudovíta Štúra.

Predseda vlády SR pripomenul, že socha už raz v Žiline stála. „Oceňujem krok primátora Žiliny Igora Chomu, že sa rozhodol nájsť dôstojné miesto a osadiť ju. Aby ľudia vedeli, že Slováci majú významných predkov. Niekedy mám pocit, že naše deti vedia podstatne viac o Napoleonovi či amerických prezidentoch. Ale, keď sa ich opýtame, kto stál na čele Slovákov v meruôsmom roku, nevedia. Preto rád prijímam pozvania na takéto podujatia, kedy sa nielen postaví socha, odhalí, ale ľudia si môžu pripomenúť zopár slovami históriu, kroky a činy takýchto ľudí,“ skonštatoval Fico.

Nová socha v Žiline na Bôriku.
Foto: TASR/Pavol Ďurčo
Žilinský primátor doplnil, že podľa archívov bol Štúr v Žiline v roku 1848, keď utekal z Liptovského Mikuláša po zverejnení Žiadostí slovenského národa. „Zastavil ho hliadkujúci občan, ktorý ho spoznal. Napriek tomu ho pustil a možno tým zabránil zatknutiu Ľudovíta Štúra, na ktorého už bol v tom čase vydaný zatykač. Štúr sa neskôr ukryl u farára v neďalekej Divine. Ďalšie jeho návštevy boli na konci roku 1848 a začiatku roku 1849, keď spolu s Hurbanom bojovali so svojimi vojskami proti maďarským gardám. Známy je jeho rečnícky prejav na dnešnom Mariánskom námestí v roku 1848, kedy s veľkou vervou hovoril Žilinčanom, o čom je slovenské národné hnutie a žiadal o podporu slovenských dobrovoľníckych jednotiek,“ uviedol Choma.

Sochu Ľudovíta Štúra prvýkrát odhalil 13. septembra 2002 na Námestí Ľudovíta Štúra v Žiline vtedajší primátor mesta Ján Slota. V apríli 2006 sochu previezli do depozitu Dopravného podniku mesta Žilina (DPMŽ), aby sa nepoškodila počas výstavby obchodného centra Aupark. Po ukončení stavebných prác ju plánovali spätne inštalovať na pôvodnom mieste, čo ale autor Ladislav Berák odmietol.

Umiestnenie sochy v parku na Bôriku si podľa žilinského primátora vybral autor sochy. „Bola to pre nás dosť podstatná vec. Pretože si myslíme, že autor by mal mať právo povedať, či súhlasí s umiestnením sochy. Pripravujeme projektovú dokumentáciu úplnej rekonštrukcie parku. A buď v budúcom roku alebo najneskôr v roku 2014 pristúpime k rekonštrukcii,“ dodal Choma.