Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Regióny

Z rehabilitačnej stanice v Rozhanovciach vypustili troch dravcov

Troch vyliečených dravcov sa podarilo zachrániť vďaka tímu veterinárov Univerzity veterinárskeho lekárstva a farmácie v Košiciach. V rehabilitačnej stanici v Rozhanovciach trávia posledné chvíle pred vypustením na slobodu a naberajú sily. Na snímke prednosta kliniky vtákov, exotických a voľne žijúcich zvierat Univerzity veterinárskeho lekárstva a farmácie v Košiciach Ladislav Molnár vypúšta do voľnej prírody vyliečeného myšiaka hôrneho 17. marca 2016. Foto: TASR - Roman Hanc

Troch dravcov - sovu lesnú, sovu dlhochvostú a myšiaka hôrneho dnes vypustili na slobodu v rehabilitačnej stanici v Rozhanovciach.

Košice 17. marca (TASR) – Troch dravcov - sovu lesnú, sovu dlhochvostú a myšiaka hôrneho dnes vypustili na slobodu v rehabilitačnej stanici v Rozhanovciach, kde ich liečili zo zranení. Stanica patrí Univerzite veterinárskeho lekárstva a farmácie v Košiciach.

"Myšiaka hôrneho nám priniesli z oblasti Latorice, utrpel fraktúru krídla po zrážke s autom. Sova dlhochvostá (uralka) bola nájdená so zraneným krídlom a hlavou po náraze do drôtov elektrického vedenia. Sovu obyčajnú nám priniesli na kliniku vychudnutú a oslabenú. Najvážnejší stav bol u myšiaka, ktorý bol aj najdlhšie hospitalizovaný," vysvetlil prednosta Kliniky vtákov, exotických a voľne žijúcich zvierat Ladislav Molnár.



"Všetkých troch pacientov sa nám podarilo vyliečiť v rehabilitačnej stanici, ktorú sme zrekonštruovali v rámci projektu LIFE Energia a dnes sme ich vypustili do prírody. Veríme, že aj vďaka opatreniam na zlepšenie viditeľnosti elektrických vedení pre vtáky, ktoré sa v rámci tohto projektu realizujú, budeme mať pacientov čoraz menej," povedal Molnár.

Vypustenie dravcov, ktoré utrpeli zranenie krídla, je podľa Jozefa Chavka z Ochrany dravcov na Slovensku obzvlášť cenné. "Tieto zranenia sa totiž liečia a hoja komplikovane, keďže vtáky sú zvyknuté krídla neustále používať. Všetky tri dravce sú zákonom prísne chránené a ich návrat do prírody má obrovský význam. Viaceré zranenia spôsobené ľudskou činnosťou, napríklad zástrely, odchyty, nárazy do vedení, zrážky s autami, sú natoľko závažné, že operence musia byť utratené. Často skončia s hendikepom bez možnosti opätovného vypustenia. Každá úspešná liečba je preto obdivuhodným dôkazom vysoko kvalifikovaného prístupu odborníkov," uviedol Chavko s tým, že bez včasného zásahu odborníkov by tieto zvieratá uhynuli.

Stanica v Rozhanovciach má k dispozícii tiež špeciálnu rozlietávaciu voliéru, kde môžu dravce pred vypustením trénovať a posilniť svalstvo. Momentálne sa tam nachádza ešte jeden výr skalný, ktorý ostáva v liečbe.

Projekt LIFE Energia podporila Európska únia prostredníctvom programu LIFE. Významným prínosom projektu je zlepšenie stavu prioritných druhov vtákov v 13 projektových chránených vtáčích územiach, ktoré sú súčasťou siete Natura 2000. Projekt realizujú organizácie Ochrana dravcov na Slovensku, Východoslovenská distribučná, a. s., Západoslovenská distribučná, a. s., Univerzita veterinárskeho lekárstva a farmácie v Košiciach a Štátna ochrana prírody SR s podporou Ministerstva životného prostredia SR od septembra 2014 do decembra 2019.