Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Regióny

Za asfaltovanie ciest zaplatí Rimavská Sobota takmer 680.000 eur

Ilustračné foto Foto: TASR/Jana Vodnáková

Financovanie týchto rekonštrukčných prác bude riešené úverom, ktorého vzatie jednomyseľne 18 hlasmi schválili mestskí poslanci na svojom dnešnom zasadnutí.

Rimavská Sobota 26. júla (TASR) – Takmer 680.000 eur zaplatí samospráva Rimavskej Soboty za obnovu a asfaltovanie 61 ulíc a chodníkov, ktoré bolo realizované v tomto a minulom roku. Financovanie týchto rekonštrukčných prác bude riešené úverom, ktorého vzatie jednomyseľne 18 hlasmi schválili mestskí poslanci na svojom dnešnom zasadnutí.

Hoci mesto pôvodne rátalo pri obnove komunikácií len s približne polovičnou sumou, zvýšenie rozpočtu si podľa primátora Jozefa Šimka vyžiadal rozšírený zoznam obnovovaných ulíc, pričom o rekonštrukciu mnohých požiadali priamo poslanci. „Tohto roku sme vyasfaltovali zhruba 29.500 štvorcových metrov plochy. V súčasnosti tak už máme na 90 % všetky ulice a chodníky opravené, čo je zásluha všetkých poslancov aj vedenia mesta,“ povedal primátor s tým, že je veľký rozdiel medzi vzhľadom mesta v súčasnosti a pred šiestimi rokmi, keď nastúpil na svoj post.

Naše ulice boli v dezolátnom stave. Od roku 2010 sme však vyasfaltovali už takmer 95 ulíc. Sú ešte komunikácie, ktoré treba riešiť, ale do konca volebného obdobia máme ešte dva roky a chceme dať do poriadku celé mesto,“ dodal.

V rozprave sa viacerí poslanci zhodli, že obnova ulíc v meste je potrebná a podporujú ju, v budúcnosti by jej však mala predchádzať dôkladnejšia a systematickejšia príprava. „Apeloval by som, aby sme urobili nejaký harmonogram aspoň na päť rokov, vyčlenili si na to určitú sumu a presne stanovili, čo chceme robiť a ako chceme robiť,“ uviedol v tejto súvislosti poslanec Samuel Urban.

Podľa slov poslanca Viliama Vaša je chvályhodné, že komunikácie v Rimavskej Sobote sa zlepšujú, ale rozvoj mesta považuje pri zvyšujúcej sa úverovej zaťaženosti za sťažený. Pôžičku síce v súčasnom období pokladá podľa vlastných slov za zrejme jedinú možnosť, ako zabezpečiť asfaltovanie, v meste však stále vidí rezervy. „Myslím na vymedzenú kapitolu v rozpočte mesta, kde by bolo každý rok vyčlenených na tento účel napríklad 300.000 eur,“ vysvetlil.

Asfaltovanie bolo v obrovskom rozsahu a vyšlo sa v ústrety drvivej väčšine požiadaviek občanov. Suma je vysoká, ale myslím si, že je dobre vynaložená, pokiaľ životnosť obnovených ciest bude aspoň taká, aká je dĺžka splátok,“ uviedol pre TASR poslanec Ivan Hazucha, podľa ktorého sa však počas tohto aj predchádzajúcich asfaltovaní objavili problémy s nedostatočnou hrúbkou asfaltu a nevhodnou úpravou kanálov. „Dohodnuté ceny boli výhodné, ale tomu zodpovedala aj kvalita prác,“ zakončil.