Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Regióny

Prešovská pravoslávna eparchia má nového biskupa

Eparchiálne zhromaždenie Prešovskej pravoslávnej eparchie v sobotu 20. októbra 2012 v Katedrálnom chráme svätého kniežaťa Alexandra Nevského v Prešove rozhodovalo o tom kto sa stane prešovským biskupom. Zhromaždenie zvolilo za biskupa otca Rastislava Gonta (na snímke), ktorý v súčasnosti pôsobí v detskom domove v Medzilaborciach. Foto: TASR

Za prešovského biskupa otca Rastislava Gonta hlasovalo 83 percent zo 192 prítomných delegátov. K pravoslávnej cirkvi sa na Slovensku hlási asi 50.000 veriacich.

Prešov 20. októbra (TASR) – Eparchiálne zhromaždenie Prešovskej pravoslávnej eparchie dnes v Katedrálnom chráme svätého kniežaťa Alexandra Nevského v Prešove rozhodovalo o tom, kto sa stane prešovským biskupom.

"Eparchiálne zhromaždenie zvolilo za prešovského biskupa otca Rastislava Gonta, ktorý je duchovným v detskom domove v Medzilaborciach. Samotná vysviacka a intronizácia by mala byť 18. novembra tu v Prešove," povedal pre médiá hovorca Pravoslávnej cirkvi Milan Gerka.

Dodal, že na post prešovského biskupa kandidovali vladyka Tichon - biskup komárňanský, otec Nikolaj Cuper a 34-ročný otec Rastislav, občianskym menom Ondrej Gont.



Na eparchiálne zhromaždenie bolo pozvaných 220 delegátov, pričom každú cirkevnú obec zastupuje jeden veriaci a jeden duchovný. Na dnešnej voľbe sa zúčastnilo dovedna 192 delegátov.

Hovorca pravoslávnej cirkvi konštatoval, že v záverečnom treťom potvrdzovacom kole voľby získal otec Rastislav 83 percent hlasov prítomných delegátov.

"Voľba biskupa je predovšetkým voľbou otca a ja dúfam, že budem dobrým otcom tým, ktorí ma zvolili," povedal krátko po vyhlásení výsledkov pre novinárov otec Rastislav.

Ondrej Gont sa narodil v Snine, je absolventom Pravoslávnej bohosloveckej fakulty Prešovskej univerzity v Prešove a zúčastnil sa na viacerých zahraničných študijných pobytoch, najmä v Grécku. Momentálne pôsobí ako duchovný v Detskom domove sv. Nikolaja v Medzilaborciach. Pri vstupe do mníšskeho stavu prijal meno Rastislav.

"Intronizáciou sa stane arcibiskupom prešovským a Slovenska, teda najvyšším predstaviteľom a štatutárom Pravoslávnej cirkvi na Slovensku," doplnil Gerka. Pripomenul, že k pravoslávnej cirkvi sa na Slovensku hlási asi 50.000 veriacich.