Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Regióny

Za vôňou kávy môžu prísť návštevníci do Budatínskeho hradu

Ilustračná snímka Foto: TASR/AP

Na konci 16. storočia sa Kryštof Harant z Polžic a Bezdružic a Heřman Černín z Chudenic ako prví Česi zoznámili s kávou, ktorú mali možnosť ochutnať na svojich cestách.

Žilina 24. februára (TASR) - Históriu kávy, jej prípravy a servírovania predstavuje výstava pod názvom Za vôňou kávy, ktorú vo výstavných priestoroch Budatínskeho hradu v Žiline pripravilo Považské múzeum v spolupráci s Múzeom Beskyd Frýdek-Místek. TASR o tom informovala Michaela Koláriková z oddelenia práce s verejnosťou Považského múzea v Žiline.

"Výstava priblíži históriu kaviarenského života. Dozvieme sa, kde vznikla najstaršia kaviareň a tiež ako vyzerala kultúra pitia kávy v druhej polovici 20. storočia. Kaviarne vtedy predstavovali jeden zo symbolov nového životného štýlu. Druhá svetová vojna priniesla, naopak, úpadok kaviarenského života. Namiesto kvalitnej kávy boli dostupné náhrady ako cigorka, melta a neskôr populárny český turek," povedala Koláriková.

Doplnila, že na konci 16. storočia sa Kryštof Harant z Polžic a Bezdružic a Heřman Černín z Chudenic ako prví Česi zoznámili s kávou, ktorú mali možnosť ochutnať na svojich cestách. "Do širšieho povedomia sa v Česku dostala až o sto rokov neskôr, kedy sa pila predovšetkým v šľachtických salónoch a neskôr v kaviarňach. Káve sa v našich krajinách začalo dariť až v 20. storočí, v období prvej republiky, kedy kaviarne predstavovali jeden zo symbolov nového životného štýlu," dodala Koláriková.