Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 4. máj 2024Meniny má Florián
< sekcia Regióny

Za výrub stromov a stavbu chaty v chránenom území hrozí mužovi väzenie

Ilustračná snímka. Foto: Teraz.sk - Ondrej Podolinský

Trestná sadzba za neoprávnené vyrúbanie stromov je až tri roky, v prípade neoprávnenej stavby v chránenom území až päť rokov.

Prečín 9. augusta (TASR) - Trenčianski envirokriminalisti obvinili 39-ročného muža z Považskej Bystrice z prečinu porušovania ochrany stromov a krov v súbehu s prečinom ohrozenia a poškodenia životného prostredia. V chránenej krajinnej oblasti vyrúbal bez povolenia stromy a začal neoprávnene stavať chatu. Informovala o tom trenčianska polícia na sociálnej sieti.

Obvinený v máji tohto roka vyrúbal bez povolenia dreviny v katastrálnom území obce Prečín v okrese Považská Bystrica, nachádzajúcom sa v druhom stupni ochrany prírody a krajiny na území Chránenej krajinnej oblasti Strážovské vrchy. Začal tiež neoprávnene stavať stavbu.

Vyrúbané dreviny sa zároveň nachádzali aj v chránenom vtáčom území Strážovské vrchy, ako aj na území regionálneho pozemného biokoridoru a v bezprostrednej blízkosti regionálneho vodného biokoridoru Domanižanka. Spoločenská hodnota vyrúbaných stromov bola takmer 3300 eur.

Trestná sadzba za neoprávnené vyrúbanie stromov je až tri roky, v prípade neoprávnenej stavby v chránenom území až päť rokov.