Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Regióny

Kostol zo 14. storočia chcú Zacharovce zachrániť

Na snímke kostol zo 14. storočia v Zacharovciach v okrese Rimavská Sobota, dňa 24. júla 2017. Foto: FOTO TASR - Branislav Caban

V budúcnosti, ak sa podarí získať dostatok financií, by samospráva chcela pri kostole znovu postaviť i vežu, ktorú by okrem iného mohli využívať turisti na rozhľad po okolí.

Zacharovce 24. júla (TASR) – Záchrana a obnova miestneho kostola zo 14. storočia, ktorý je v súčasnosti v zlom technickom stave, patrí medzi dlhodobé plány samosprávy obce Zacharovce pri Rimavskej Sobote. Ako TASR informovala starostka Ružena Gembická, chrám bol pôvodne vo vlastníctve štátu, obec ho však spolu s aktívnymi mladými ľuďmi pred niekoľkými rokmi získala do svojho vlastníctva a chce cez projekty získavať prostriedky na rekonštrukciu.

„Vo veľmi zlom stave bola strecha. Zatekalo tam na niekoľkých miestach, takže to bol taký akútny stav, ktorý bolo treba riešiť,“ uviedla starostka s tým, že na jej opravu, ktorá bola realizovaná v roku 2015, získala samospráva grant 14.000 eur z ministerstva kultúry. „V obci prebehla aj zbierka, ale žiaľ podarilo sa vyzbierať len 500 eur,“ dodala Gembická s tým, že financie sa samospráve nepodarilo získať ani sponzorsky od podnikateľských subjektov.

V uplynulom období však Zacharovce získali ďalší grant vo výške 11.000 eur, ktorý podľa starostky už majú na účte. „Po vyjadrení odborníkov by sme v tomto roku chceli pristúpiť k ďalším prácam, teda k spevňovaniu múrov a zabezpečeniu základov. V ďalších rokoch by sme podľa finančných možností chceli omietnuť múry a neskôr pristúpiť aj k prácam v interiéri,“ konkretizovala.

Niekedy v budúcnosti, ak sa podarí získať dostatok financií, by samospráva podľa starostky chcela pri kostole znovu postaviť i vežu, ktorú by okrem iného mohli využívať turisti na rozhľad po okolí. „Samotný chrám by po rekonštrukcii slúžil nielen na bohoslužby, ale napríklad aj na kultúrne účely, koncerty, keďže je tam výborná akustika,“ doplnila Gembická, podľa ktorej je v pláne i vytvorenie oddychovej zóny v okolí svätostánku.

Kostol v Zacharovciach pred niekoľkými desaťročiami využívala na náboženské obrady Reformovaná cirkev. Nepožiadala však o jeho vrátenie do svojho vlastníctva, postupne začal chátrať a plánovaná oprava nebola realizovaná. Bohoslužby sa preto namiesto chrámu postupne začali konať v budove neďalekej fary. Pri kostole pôvodne stála aj 35-metrová veža z 19. storočia, avšak v roku 2002 sa pre narušenú statiku zrútila.