Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Regióny

Záchranári pátrali po turistovi od štvrtka, dnes ho našli mŕtveho

Ilustračná snímka Foto: TASR/Erika Ďurčová

Turista nikomu nepovedal, kam ide. SMS správou vo večerných hodinách kamarátke oznámil, že je v poriadku, má slabú batériu telefónu a prespí v horách,

Vysoké Tatry 25. septembra (TASR) – Horská záchranná služba (HZS) vo Vysokých Tatrách od štvrtka 21. septembra až dodnes pátrala po nezvestnom českom 29-ročnom turistovi. Nakoniec sa ho podarilo nájsť dnes pod vrcholom Mlynického Soliska, avšak bez známok života. TASR o záchrannej akcii informovalo Operačné stredisko HZS.

Nezvestnosť českého turistu bola na Operačné stredisko HZS nahlásená zo štvrtka (21.9.) na piatok (22.9.). "Podľa informácií sa ešte v stredu (20.9.) popoludní vybral na túru zo Štrbského plesa. Nikomu nepovedal, kam ide. SMS správou vo večerných hodinách kamarátke oznámil, že je v poriadku, má slabú batériu telefónu a prespí v horách," spresnili horskí záchranári. Počasie vo Vysokých Tatrách sa však začalo vo štvrtok zhoršovať, v polohách nad 1900 metrov napadlo miestami 20 – 30 centimetrov snehu.

HZS po nezvestnom pátrala v súčinnosti s políciou. "Polícia prehľadala okolie Štrbského Plesa, ubytovacie zariadenie, kde mal turista svoje veci i nemocničné zariadenia. HZS kontaktovala všetky vysokohorské chaty, na ktoré sa dá dostať z danej lokality, avšak o nezvestnom nikto nič nevedel," povedali horskí záchranári.

Poveternostné podmienky dovolili až v nedeľu (24.9.) nasadenie vrtuľníka Letky Ministerstva vnútra, s ktorým záchranári prehľadávali oblasť aj zo vzduchu. "Pozemné pátranie sa rozšírilo aj o miesta, na ktoré nevedú značené turistické chodníky," spresnila HZS. V nedeľu (24.9.) prišiel z Českej republiky aj brat nezvestného turistu a v spolupráci s políciou sa mu podarilo dostať do notebooku hľadaného. V histórii prehliadania webových stránok sa často opakovalo Štrbské a Furkotské Solisko, čo zúžilo záchranárom pátranie na danú oblasť.

HZS pokračovala v pátraní aj dnes. V popoludňajších hodinách sa zlepšili poveternostné podmienky a v hľadaní pokračovala aj letka. "Telo nezvestného našli zo vzduchu 50 metrov pod vrcholom Mlynického Soliska, schované medzi skalami, avšak bez známok života. Turista mal oblečené krátke nohavice, ľahkú bundu a tenisky," uzavreli horskí záchranári.