Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 1. máj 2024
< sekcia Regióny

Záchranná služba Košice odovzdala posádkam prvé nové sanitky

Na snímke Záchranná služba Košice (ZSKE) v piatok slávnostne odovzdala do užívania prvých sedem nových vozidiel ambulancií záchrannej zdravotnej služby (ZZS) s novým medicínskym vybavením. Košice, 29. Septembra 2023. Foto: TASR Diana Semanová

Prvé vozidlá značky Mercedes-Benz budú nasadené do ostrej prevádzky v nedeľu (1. 10.) počas Medzinárodného maratónu mieru v Košiciach.

Košice 29. septembra (TASR) - Záchranná služba Košice (ZSKE) v piatok slávnostne odovzdala do užívania prvých sedem nových vozidiel ambulancií záchrannej zdravotnej služby (ZZS) s novým medicínskym vybavením. Ako pre TASR uviedol riaditeľ ZSKE Vladimír Hosa, do konca roka by mali mať dokopy okolo 40 nových vozidiel. Nákup vrátane novej techniky či uniforiem realizujú prostredníctvom nenávratného finančného prostriedku vo výške okolo deväť miliónov eur. V budúcom roku chce ZSKE dokončiť obnovu vozového parku z vlastných zdrojov.

Prvé vozidlá značky Mercedes-Benz budú nasadené do ostrej prevádzky v nedeľu (1. 10.) počas Medzinárodného maratónu mieru v Košiciach. Následne ich budú využívať posádky rýchlej lekárskej pomoci (RLP). Kontinuálne budú dopĺňané do regiónov tam, kde budú disponovať vodičmi s potrebným vodičským oprávnením. Spolu s ambulanciami ZZS bude mať na maratóne premiéru aj nový systém rendez-vous.

Momentálne majú zazmluvnených 30 sanitiek uvedenej značky. "Zazmluvnené máme aj MAN 4x4. Rámcovú zmluvu máme do konca roku 2024. Z vlastných zdrojov budeme financovať ďalších 20 až 25 vozidiel. Cieľom je obnoviť vozový park komplexne. Dokopy to bude okolo 60 vozidiel," spresnil s tým, že v budúcom roku investujú do vozidiel z vlastných zdrojov okolo tri milióny eur.

ZSKE zhruba pri 140.000 zásahoch ročne najazdí viac ako štyri milióny kilometrov. Životnosť jedného vozidla tak Hosa odhaduje zhruba na šesť rokov.

Nové sanitky majú podľa neho vyššiu nosnosť, sú bezpečnejšie a spolu s novými prístrojmi poskytnú pacientovi vyšší komfort. Ich súčasťou sú napríklad aj nový defibrilátor, prístroj na umelú pľúcnu ventiláciu, lineárny dávkovač liekov, systém kompresie hrudníka, aerosolový nebulizátor či nová transportná a imobilizačná technika. "Ak sa obzrieme po Európe, tak môžeme hovoriť o nadštandardných službách," dodal s tým, že postupne chystajú aj elektronizáciu. Podľa neho sa tak poskytovanie neodkladnej zdravotnej starostlivosti opäť posunie o krok vpred.