Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 1. jún 2024Meniny má Žaneta
< sekcia Regióny

Záchranné práce na Krásnej Hôrke pokračujú podľa plánu

Foto: TASR/František Iván

V tejto chvíli už sú prekryté tri paláce, dolný a stredný hrad, Rákocziho múzeum a kaplnka.

Krásna Hôrka 27. apríla (TASR) – Záchranné práce na hrade Krásna Hôrka v rožňavskom okrese pokračujú podľa plánu. Pre TASR to potvrdila riaditeľka múzea Betliar, pod správu ktorého patrí aj Krásna Hôrka, Eva Lazárová.

V tejto chvíli už sú prekryté tri paláce, dolný a stredný hrad, Rákocziho múzeum a kaplnka. Po tom, čo statik nariadil prekrytie aj ríms v kaplnke, sme toto zabezpečili ešte v minulom týždni,povedala Lazárová.

Tu bude player


V súčasnosti sa na hrade pracuje na debnení v kongregačnej sieni Rákocziho traktu. „Ide o debnenie, ktoré bude neskôr vymurované a dá sa do poriadku klenba, ktorá spadla pri kongregačnej sieni. Je to pomerne ťažká práca, pretože tá klenba nie je pravidelná,“ doplnila Lazárová. Toto potvrdil aj majiteľ firmy, ktorá vykonávala provizórne prekrytie striech a niektoré stolárske práce na hrade, Marián Fifík. „Každý prvok je tu iný, vyžaduje si to vždy nanovo odmerať a vyrobiť ho,“ povedal.

Lazárová doplnila, že sa v súčasnosti pracuje na projektoch, ktoré by mali byť pripravené začiatkom mája. „Potom sa urobí výberové konanie na stavanie novej strechy bez zverejnenia, teda rokovacím konaním. Možno už v druhej polovici mája by mohli nastúpiť aj firmy, ale dovtedy musíme vyriešiť elektrickú prípojku, pretože momentálne nemáme hrade elektriku,“ podotkla. Doplnila, že okrem novej strechy bude treba vymeniť aj rímsové múry, pretože tie buď zhoreli, alebo sa pri požiari poškodili.



Pôvodnú informáciu o tom, že aspoň časť hradu by mohla byť prístupná už na jeseň tohto roku riaditeľka múzea poopravila. „Je to nereálne. V tomto roku hrad prístupný nebude. Ale ak sa do konca roka prekryje dolný a stredný hrad strechou a priebežne v lete sa budú robiť rozvody elektrickej energie, tak v apríli budúceho roka by sme mohli začať sťahovať zbierky späť. Nehovorím teraz o hornom hrade, pretože tam práce potrvajú dva až tri roky,“ dodala Lazárová s tým, že v roku 2013 niekedy v lete by mohla časť hradu prístupná aj pre návštevníkov. Podľa jej názoru bude výška poistného pre komplexnú obnovu hradu nedostatočná. „Ale vyjadriť sa k tomu úplne presne neviem. Znalecký posudok o škode by mal hotový v máji a potom budeme múdrejší,“ uzavrela Lazárová.