Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Regióny

V Záhorskej Bystrici pribúdajú nelegálne bilbordy

Ilustračné foto Foto: TASR/Pavol Ďurčo

Mestská časť sa obrátila aj na Krajský dopravný inšpektorát v Bratislave a požiadala o pomoc Okresný úrad Bratislava, odbor cestnej dopravy a pozemných komunikácií.

Bratislava 23. septembra (TASR) - Bratislavská Záhorská Bystrica sa čoraz viac stretáva s problémom nelegálnych reklamných zariadení. Tie v poslednom čase živelne vznikajú pri odbočení na Marianku a na okraji obce pri obchvate D4. Samospráva však podľa starostu obce Jozefa Krúpu (SDKÚ-DS) nemá nástroje na riešenie.

"Ide o zariadenia, ktoré stoja na súkromných pozemkoch a nie sú pevne spojené so zemou, stoja iba na betónových podstavcoch. Podľa súčasného stavebného zákona teda nepotrebujú vydanie stavebného povolenia," pripomenul na dnešnej tlačovej konferencii Krúpa. Ako starosta Záhorskej Bystrice dodal, stanoviská a výzvy obce majitelia bilbordov odignorovali. "Zaznamenali sme dokonca aj útoky na občanov, ktorí sa snažili pri stavaní bilbordov dostať odpoveď, prečo vznikajú, keď nemajú oficiálne povolenie," uviedol Jozef Krúpa.

Mestská časť sa obrátila aj na Krajský dopravný inšpektorát v Bratislave a požiadala o pomoc Okresný úrad Bratislava, odbor cestnej dopravy a pozemných komunikácií. "Ten už 8. júla vydala výzvu na odstránenie reklamného zariadenia, ktoré je v ochrannom pásme cesty v rozhľadovom trojuholníku križovatky pri odbočke na Marianku," informoval Krúpa. "Do dnešného dňa však bilbord nezmizol, naopak, pribudli ďalšie dva," dodal. Samospráva podľa jeho slov nemá legislatívne nástroje, aby mohla tieto bilbordy odstrániť. Domnieva sa, že situácii by pomohla legislatívna zmena a návrh novely stavebného zákona, s akou prišiel poslanec BSK i hlavného mesta Bratislavy Ivo Nesrovnal.

Ten uviedol, že vzniknutá situácia v Záhorskej Bystrici je príkladom toho, ako obec nemôže účinne regulovať umiestnenie vonkajšej reklamy. "Minulý týždeň som oboznámil poslancov NR SR s návrhom novely stavebného zákona, aby zákon zmocnil samosprávy detailne určovať reguláciu vonkajšej reklamy svojím všeobecne záväzným nariadením (VZN)," povedal Nesrovnal.

Stavebný zákon by podľa Nesrovnalovho návrhu povoľoval obciam vydávať VZN, ktoré by určili pravidlá umiestňovania, užívania, povoľovania, spoplatňovania i odstraňovania reklamných stavieb i reklamných zariadení.