Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 24. máj 2024Meniny má Ela
< sekcia Regióny

Základná a materská škola v Trebišove vykurujú novými čerpadlami

Ilustračná snímka. Foto: TASR

Budovu ZŠ po novom vykuruje desať vysokoúčinných tepelných čerpadiel, ktoré zároveň slúžia aj na ohrev úžitkovej vody.

Trebišov 26. októbra (TASR) - Nové tepelné čerpadlá využívajú od aktuálnej vykurovacej sezóny v Trebišove mestská Základná škola (ZŠ) Milana Rastislava Štefánika a Materská škola (MŠ) na Hviezdoslavovej ulici. K výmene zdroja tepla došlo s finančnou podporou z eurofondov, nenávratný finančný príspevok na projekty bol spolu viac ako 860.000 eur.

"Aktuálne klimatické zmeny, rastúce ceny viacerých foriem energií podnietili mesto Trebišov k rozhodnutiu spraviť významný krok v oblasti úspory spotreby energie jej alternatívnymi zdrojmi,
" informovala TASR hovorkyňa mesta Martina Mištaničová.

Budovu ZŠ po novom vykuruje desať vysokoúčinných tepelných čerpadiel, ktoré zároveň slúžia aj na ohrev úžitkovej vody. Tento zdroj v sebe zahŕňa priame tepelné využitie obnoviteľnej veternej a vodnej energie, šetriť tak bude financie aj životné prostredie.

"Tepelné čerpadlo vzduch - voda produkuje teplo z hľadiska neobmedzeného, ekologicky aj ekonomicky najvhodnejšieho a všade dostupného vzduchu. Jeho energetické toky sa obnovujú aspoň tak rýchlo, ako sú spotrebovávané," oznámila radnica. Na projekt získala samospráva nenávratný finančný príspevok vo výške 712.748 eur z Operačného programu Kvalita životného prostredia. Zo svojich vlastných zdrojov mesto prispelo sumou takmer 55.000 eur.

Zostava dvoch plynových tepelných čerpadiel fungujúcich takisto systémom vzduch - voda slúži na výrobu tepla aj v triedach a spoločných priestoroch MŠ Hviezdoslavova. Čerpaný nenávratný finančný príspevok na tento projekt bol viac ako 151.000 eur, a to z rovnakého operačného programu.

"Týmto príspevkom sa v obidvoch zariadeniach predpokladá zníženie energetickej náročnosti mestských budov a vysoko vyzdvihujeme aj environmentálny zmysel a význam využívania aerotermálnej energie, keďže sa minimalizuje produkcia emisií, čo v súvislosti s ekologickým zameraním tejto materskej školy bolo najlepšou voľbou pri riešení krízovej energetickej situácie," uviedla Mištaničová.