Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 20. máj 2024Meniny má Bernard
< sekcia Regióny

Základná škola a gymnázium na Slnečnej ulici v Šamoríne sa spoja

Ilustračná snímka. Foto: TASR

Stredajšie zasadnutie poslaneckého pléna Trnavského samosprávneho kraja (TTSK) odsúhlasilo zámer vzniku spojenej školy na rovnakej adrese.

Trnava 25. októbra (TASR) - Základná škola (ZŠ) na Slnečnej ulici v Šamoríne v okrese Dunajská Streda a Gymnázium M. R. Štefánika sú na ceste k spojeniu do jedného subjektu od septembra budúceho roka. Stredajšie zasadnutie poslaneckého pléna Trnavského samosprávneho kraja (TTSK) odsúhlasilo zámer vzniku spojenej školy na rovnakej adrese. Poslanci zastupujúci južné okresy TTSK navrhli najskôr bod stiahnuť z rokovania. Po nesúhlase sa v hlasovaní o zmene v sieti škôl zdržali alebo hlasovali proti zámeru.

Obe školy ako samostatné subjekty sídlia v jednom objekte, kde gymnázium pre ZŠ zapožičalo niekoľko tried. Slovenská ZŠ s vyučovacím jazykom slovenským je tam pre deti zo spádovej oblasti Šamorína a okolitých obcí otvorená od školského roka 2022/2023. Jej zriaďovateľom je Regionálny úrad školskej správy v Trnave. Škola vznikla po dlhom úsilí najmä nových obyvateľov obcí regiónu v smere na hlavné mesto, ktorí nevedeli svoje deti umiestniť do slovenských škôl.

Zriaďovateľom gymnázia je TTSK, predseda kraja Jozef Viskupič na rokovaní uviedol, že do riešenia problému občianskych združení rodičov slovensky hovoriacich školákov je TTSK zainteresovaný niekoľko rokov. Prebehli podľa neho viaceré rokovania so starostami obcí, kde bol problém najvypuklejší, ale nikde sa školu zriadiť nepodarilo. Nakoniec ministerstvo školstva dalo prísľub podporiť 'zbernú' školu pre žiakov v Šamoríne. O spojenie s gymnáziom má TTSK záujem z dôvodu možnosti čerpania prostriedkov z plánu obnovy a odolnosti. "Nie je už unikátom, keď školské prostredie zdieľajú spoločne žiaci základného i stredného stupňa vzdelávania," uviedol.

Práve nie najvhodnejšie stretávanie šesťročných detí a stredoškolákov pod jednou strechou bolo jedným z argumentov primátora Šamorína Csabu Orosza. Poukázal na to, že problém so ZŠ vznikol v dôsledku expanzie výstavby v pôvodne malých obciach a legislatívy, ktorá zanedbala zadať povinnosť developerom výstavbu školských zariadení pre nové obytné lokality. Podpredseda TTSK József Berényi podčiarkol, že problémy s deťmi novoprisťahovaných rodín nemá riešiť kraj, ale obce, ktorých sa to týka a ktoré umožnili 'nekonečnú' výstavbu na svojich územiach. Ako doplnil, prisťahovávanie do TTSK bude pokračovať aj v ďalších rokoch, úlohou kraja je riešiť otázky stredných, nie základných škôl.