Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 23. apríl 2024Meniny má Vojtech
< sekcia Regióny

Základná škola pre deti s autizmom v Klokočove začne s 25 žiakmi

Ilustračné foto Foto: TASR/Pavol Ďurčo

Škola vznikla v Klokočove z dôvodu dobrej spolupráce s miestnou samosprávou. Zariadenie sa nachádza v priestoroch bývalej budovy obecného úradu.

Klokočov 29. augusta (TASR) – Základná škola (ZŠ) pre deti s autizmom v Klokočove okres Michalovce, ktorá v tomto školskom roku otvorí po prvý raz svoje brány pre 25 žiakov, je treťou svojho druhu na východe Slovenska. Deti zo Zemplína dochádzajú za špeciálnym vzdelaním do Košíc a Prešova. "Urobili sme si prieskum a zistili sme, že takéto zariadenie je tu potrebné," uviedla pre TASR Marianna Maruničová, poverená riadením školy. Podľa jej slov je ešte veľa detí s autizmom skrytých, pretože niektorí rodičia nechcú, aby o tom verejnosť vedela.

Škola vznikla v Klokočove z dôvodu dobrej spolupráce s miestnou samosprávou. Zariadenie sa nachádza v priestoroch bývalej budovy obecného úradu. Podľa slov Maruničovej potrebujú deti s autizmom podporné terapie, ako je muzikoterapia, hydroterapia či hipoterapia. "Škola je situovaná v Klokočove aj preto, že tu máme koníky, v blízkosti je tiež thermalpark," dodala.

Počet žiakov v triede je obmedzený. Pre štyroch až šiestich je určený jeden špeciálny pedagóg a asistent. Tí sa budú po skončení vyučovania stretávať na poradách, aby získali informácie o správaní každého žiaka. "Máme detičky, ktoré ešte neboli zaškolené a prichádzajú do zariadenia prvýkrát. Všetci učitelia musia byť preto informovaní o tom, ako každé jedno dieťa reaguje na rôzne podnety," vysvetlila Maruničová.

Pri týchto žiakoch je veľmi dôležité, aby sa uplatnili v živote. "Hlavným cieľom školy je, aby vedeli komunikovať s okolím. Mnohé z týchto detí totiž nerozprávajú. Majú určité požiadavky, ale nevedia ich vyjadriť, a tu vzniká problém," uviedla Maruničová s tým, že sa budú pri vyučovaní zameriavať hlavne na rozvíjanie komunikačnej zručnosti.

Zariadenie je podporované štátom. "Čo sa týka prvotných vstupov, pri úprave školy pomohli najmä sponzori," uviedla Maruničová. Aj napriek tomu, že ide o súkromnú ZŠ, rodičia školné neplatia.

Vyučovací proces bude trvať denne od 8.30 do 14.00 v závislosti od ročníka. Najstarším žiakom je 13-ročný chlapec, najväčšiu skupinu zastupujú deti prípravného a prvého ročníka.