Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Regióny

Zamagurské folklórne slávnosti lákajú návštevníkov aj v horšom počasí

Ilustračné foto Foto: TASR/Martin Palkovič

Tradičným krojovaným splavom účastníkov sa dnes o 14.00 h slávnostne otvorí folklórny festival.

Červený Kláštor 17. júna (TASR) – Takmer každý rok je počas konania Zamagurských folklórnych slávnosti v Červenom Kláštore v okrese Kežmarok zlé počasie, ktoré sprevádza dážď. Napriek tomu sa už v piatok (16.6.) na festivale zúčastnili desiatky návštevníkov. Program pokračuje dnes a vyvrcholí v nedeľu 18. júna.

Tradičným krojovaným splavom účastníkov sa dnes o 14.00 h slávnostne otvorí folklórny festival. Počas dňa v areáli kúpeľov vystúpia viaceré folklórne súbory z regiónu. Svoje umenie predvedie aj FS Urpín z Banskej Bystrice, ktorý nedávno zvíťazil v televíznej relácii. Okrem toho sa predstaví aj zahraničný FS Swarni Nowy Targ z Poľska. TASR o tom informovala Zuzana Barilová z Podtatranského osvetového strediska v Poprade, ktoré je hlavným organizátorom podujatia. V priebehu celého dňa je pre návštevníkov k dispozícii aj remeselný trh. Diváci si budú môcť pozrieť program čepčenia z minulosti, ale aj to, ako táto tradícia vyzerá v súčasnosti. Vo večerných hodinách sa na pódiu predstaví ľudová hudba Jána Berkyho Mrenicu ml.

Festival je prehliadkou ľudového spevu, tanca, hier a zvykov Zamaguria v prírode Pienin na severe Slovenska. Záverečný deň podujatia sa v nedeľu začne rannou svätou omšou. Predpoludním vystúpia detské folklórne súbory a festival zakončí vystúpenie skupiny Hrdza.