Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Regióny

Zámok v Smoleniciach pozýva na víkend na prehliadky i do galérie

Smolenický zámok. Foto: TASR - Michal Svítok

Večerné zážitkové prehliadky zámku, ktorý slúži ako Kongresové centrum (KC) Slovenskej akadémie vied, majú názov Osudové ženy Jozefa Pálffyho.

Smolenice 18. januára (TASR) - Zámok v Smoleniciach si chce počas nadchádzajúceho víkendu (20. - 21. 1.) uctiť pamiatku svojho staviteľa grófa Jozefa Pálffyho staršieho (1812 - 1897) viacerými podujatiami. Návštevníkov čakajú prehliadky počas dňa i za svetla sviečok, prvýkrát im bude k dispozícii aj nová zámocká kaviareň. Informovala o tom PR manažérka zámku Martina Andrisová.

Večerné zážitkové prehliadky zámku, ktorý slúži ako Kongresové centrum (KC) Slovenskej akadémie vied, majú názov Osudové ženy Jozefa Pálffyho. "O jeho bohatom živote porozprávajú grófky Paulína a Lucia a účastníci sa dozvedia zaujímavosti zo života grófskej rodiny," uviedla. Návštevníci budú mať zároveň opäť možnosť preveriť si svoje vedomosti v interaktívnej vedomostnej hre. V sobotu popoludní sa uskutoční aj sprievod zo zámku ku kaplnke sv. Vendelína, kde je gróf Pálffy so svojou rodinou pochovaný.

Okrem toho sa budú môcť účastníci prehliadok stať prvými návštevníkmi novej kaviarne Galéria na zámku. "Stále sa skvalitňujúce služby v cestovnom ruchu si od nás vyžiadali aj takýto krok. Doteraz možnosť občerstvenia návštevníci zámku nemali," povedala pre TASR riaditeľka KC Ľubica Záborská. Ako vhodný vybrali priestor na dolnom nádvorí, ktorý prešiel menšími úpravami. Jedna z jeho stien s dĺžkou 13 metrov inšpirovala riaditeľku k myšlienke premeniť ju na malý galerijný priestor. "Na našu výzvu sa prihlásilo dvadsať výtvarníkov. V úvode predstavíme diela Michala Čachana, Ivany Žalúdekovej, Adriana Ferdu, Ivety Szakállosovej, Zlatice Vinčovej, predstavia sa tiež Gabi, Eva Režná a Ružena Habová," informovala Záborská. Po nich kaviareň poskytne priestor ďalším umelcom. Otvorená bude súbežne s návštevníckymi hodinami na zámku, počas leta každý deň, mimo sezóny cez víkendy a sviatky.