Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Regióny

Zanedbaný amfiteáter v Rači sa má rekonštruovať

Ilustračné foto Foto: Lukáš Valentovič/TASR

V račianskom projekte je naplánované aj detské ihrisko, klubovňa, priestor na opravu bicyklov. Pribudne aj rovná plocha, napríklad pre loptové hry, a lezecká stena.

Bratislava 2. októbra (TASR) - Obyvateľov bratislavskej Rače už roky trápi zanedbaný areál amfiteátra, ktorý pred dvomi rokmi vyhorel. Aj preto si račiansky starosta Peter Pilinský vytýčil ako jeden z cieľov jeho rekonštrukciu.

Pozemok, na ktorom sa nachádza amfiteáter, leží na hranici mesta a Malých Karpát. Nové zadanie architektonickej štúdie uvažuje o voľnočasovom centre. Súčasná monofunkcia amfiteátra má byť nahradená širším spektrom funkcií. Zadanie obsahuje detské ihrisko, klubovňu, priestor na opravu bicyklov. Pribudne aj rovná plocha, napríklad pre loptové hry, aj lezecká stena.

Autori projektu zmenili dispozičné riešenie celého areálu. Amfiteátrové sedenie chcú zasadiť do svahu, na opačnú stranu, ako je to teraz. Vytvorili tiež nový objekt pódia a jeho zázemia, ktorý bude v porovnaní s predchádzajúcim menší. Na pôvodnej ploche amfiteátra vytvorili multifunkčnú športovú plochu so sedením, ktorá sa v zime bude dať využívať napríklad ako klzisko.

Dôležitou súčasťou areálu majú byť dva, vo svahu polozapustené objekty. Prvý tvoria verejné toalety a priestory na prenájom, druhý má slúžiť ako klubovňa. "Areál projektovali so zreteľom na to, aby sa využíval aj v zime. Architekti v projekte uvažovali o prírodných materiáloch, strechy objektov chcú zatrávniť, amfiteátrové sedenie zasa z časti vysadiť zeleným kobercom," uviedol Jaroslav Hinšt z Miestneho úradu v Rači.

Či bude projekt realizovaný tak, ako ho architekti navrhli, je otázkou financií. Starosta chce k riešeniu amfiteátra pristúpiť transparentne, a preto pozval občanov na verejné prerokovanie štúdie rekonštrukcie amfiteátra. Uskutoční sa v stredu 3. októbra o 18.00 h v Nemeckom kultúrnom dome za účasti tvorcov projektu.