Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Regióny

Zanedbaný Margitin park v Brezne chcú revitalizovať z eurofondov

Ilustračné foto Foto: TASR/Branislav Račko

Viac ako 12.000 štvorcových metrov verejného priestranstva neprešlo od svojho vzniku v 60. rokoch 20. storočia komplexnou regeneráciou ani výraznejšou úpravou.

Brezno 28. júla (TASR) – Zanedbaný Margitin park v Brezne, ktorý tvorí jeden z najstarších vnútroblokov medzi panelákmi, chce metropola Horehronia revitalizovať. Mesto sa zapojilo do výzvy Ministerstva pôdohospodárstva a rozvoja vidieka v rámci Integrovaného regionálneho operačného programu a podalo žiadosť o nenávratný finančný príspevok na obnovu parku. Informoval o tom dnes brezniansky magistrát.

Margitin park sa nachádza medzi hlavným cestným ťahom I/66 a bytovým domom na Krčulovej ulici. Viac ako 12.000 štvorcových metrov verejného priestranstva neprešlo od svojho vzniku v 60. rokoch 20. storočia komplexnou regeneráciou ani výraznejšou úpravou. Nespevnené chodníky či zničené lavičky, ktoré okupujú neprispôsobiví občania, skôr odrádzajú, než lákajú na prechádzku v ňom.

"Celá plocha pôsobí zdevastovane, zanedbane a neplní funkcie vnútrobloku. S pribúdajúcimi problémami so znečisťovaním ovzdušia a otepľovaním klímy, ako aj s ohľadom na fakt, že v bezprostrednej blízkosti sa nachádzajú cestné komunikácie, je žiaduca práve intervencia do revitalizácie, obnovy, úpravy terénu, výsadby izolačnej zelene a obnovenia všetkých funkcií, ktoré vnútroblok v obytnej zóne má plniť, teda rekreačnú, športovú a obslužnú," uviedla projektová manažérka Mestského úradu v Brezne Milada Medveďová.

Ak mesto so žiadosťou uspeje, v Margitinom parku by už v priebehu budúceho roka mohlo dôjsť k úprave terénu a drevín, výsadbe novej zelene, záhonov, a tiež k vybudovaniu vodnej plochy s tryskami slúžiacej na zvýšenie vlhkosti a zadržanie vody v priestore.

"Celkovo bude zrevitalizovaná, regenerovaná a obnovená plocha 12.013 štvorcových metrov, osadených 33 kusov lavičiek, tri senzorické prvky, 22 odpadkových košov, odstránia sa jestvujúce spevnené plochy, betónové kocky a prvky nefunkčného mobiliáru. Priestor bude bezbariérový, aby pohyb a pobyt v ňom bol umožnený všetkým obyvateľom a návštevníkom," dodala Medveďová.

Cieľom breznianskeho magistrátu je zlepšenie environmentálnych aspektov a životného prostredia aj v iných častiach mesta.