Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 18. máj 2024Meniny má Viola
< sekcia Regióny

Zatúlaný medveď sa naďalej pohybuje po južnom Slovensku

Ilustračné foto Foto: TASR/AP

Vyše 120 kilogramov vážiaci medveď sa v regióne juhozápadného Slovenska objavil 5. júna, keď ho skoro ráno videli prechádzať sa po parku v obci Veľké Turovce.

Pastovce 11. júna (TASR) – Medveď potulujúci sa už niekoľko dní po južnom Slovensku dnes prekvapil obyvateľov Pastoviec v okrese Levice.

V blízkosti obce ho skoro ráno videli miestni poľovníci. Lokalitu v súčasnosti monitorujú poľovníci, ochranári aj policajti. Podľa Vladimíra Antala zo Štátnej ochrany prírody v Banskej Bystrici je už vydané povolenie na odstrel medveďa, ktorý sa však počas dňa väčšinou ukrýva a objavuje sa len v skorých ranných hodinách.

Vyše 120 kilogramov vážiaci medveď sa v regióne juhozápadného Slovenska objavil 5. júna, keď ho skoro ráno videli prechádzať sa po parku v obci Veľké Turovce. "Nechcel som tomu veriť. Nepamätám si, že by sme tu niekedy nejakého medveďa mali. Až po dvoch hodinách sa nám ho podarilo z parku nejako vyduriť," uviedol starosta Jaroslav Péter. V ďalších dňoch šelmu zaregistrovali v Horných Semerovciach a Demandiciach. Správala sa vystrašene, doposiaľ nebola agresívna.

Podľa Antala sa zatúlaný medveď živí rastlinnou potravou popri cestách, nevyberá kontajnery ani neničí poľnohospodárske plodiny. Na rovinatom juhu západného Slovenska je medveď raritou. "Zrejme vyplašený dominantnejším jedincom sa dal na útek. Náhoda chcela, že smerom na juh. Je to prvý takýto prípad, o ktorom vieme a nedá sa povedať, či sa bude opakovať v budúcnosti," konštatoval Antal. Podľa jeho slov medveď blúdiaci ďaleko od prirodzeného prostredia svojho výskytu by sa nevedel v tomto prostredí adaptovať.