Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Regióny

Záujem o bývanie chce obec riešiť nájomnými domami

Obec Zborov nad Bystricou na Kysuciach sa nachádza v Bystrickej doline a v tomto roku si pripomína 380 rokov od svojho založenia. Foto: TASR/Pavol Ďurčo

Kataster kysuckej obce Zborov nad Bystricou v úzkom údolí medzi dvoma kopcami neponúka podľa starostu Juraja Hlavatého veľký priestor na výstavbu rodinných domov.

Zborov nad Bystricou 18. apríla (TASR) – Kataster kysuckej obce Zborov nad Bystricou má rozlohu 1,7 hektára a v úzkom údolí medzi dvoma kopcami neponúka podľa starostu Juraja Hlavatého veľký priestor na výstavbu rodinných domov.

V obci s 2252 obyvateľmi je však podľa neho veľký záujem nielen o stavebné pozemky, ale aj o nájomné byty. "Preto sme sa rozhodli, spoločne s obecným zastupiteľstvom, že vybudujeme nové bytovky. Máme lokalitu s pozemkami vo vlastníctve obce a chceme tam tento rok postaviť dva nájomné domy, v ktorých by bolo po 17 bytových jednotiek. Ak to všetko pôjde podľa plánu, na budúci rok by malo 34 rodín nájsť nové bývanie," povedal Hlavatý.

Doplnil, že v Zborove nad Bystricou je zhruba 710 rodinných domov a päť bytoviek, z toho tri vo vlastníctve obce a dve v súkromnom vlastníctve. Na margo infraštruktúry podotkol, že nie je dobudovaná jedine kanalizácia. "Problém je ale v celom mikroregióne Bystrickej doliny. Spoločne so starostami a primátorom Krásna nad Kysucou sme vytvorili vodárenské združenie Stredné Kysuce a podali sme projekt na odkanalizovanie. V horizonte dvoch – troch rokov by sa kanalizácia mala vybudovať v celom mikroregióne. Tak by bola infraštruktúra u nás v obci stopercentná," podotkol zborovský starosta.

Infraštruktúru dopĺňa na obecnom úrade aj bankomat, ktorého vybavenie bolo podľa Hlavatého "na ostré lakte". "Dokázal som ich presvedčiť tým, že cez obec vedie až na Oravu cesta II. triedy, ktorá napríklad susedné obce obchádza. Aj toto bol jeden z faktorov, aby tu komerčná banka bankomat umiestnila. Mal som trošku obavy z toho, či bude vyťažený. Ale po troch rokoch fungovania mám informácie, že je vyťažený viac ako niekde v meste. Je tu parkovisko vedľa obecného úradu, je označený, takže ľudia sa tu zastavujú a vyberajú peniaze," dodal.