Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 2. jún 2024Meniny má Xénia, Oxana
< sekcia Regióny

Záujem o život spätý s prírodou rastie

Hrnčiarsky kurz. Foto: TASR/AP Photo

Kurzy v Zaježovej zamerané na ekologický život a tradičnú kultúru navštívi za rok asi 2000 ľudí.

Zaježová 14. augusta (TASR) - Záujem o tradičný spôsob života v lone prírody narastá. Svedčí o tom neustále sa zvyšujúci počet ľudí, ktorí navštevujú oblasť Zaježová v okrese Zvolen a kurzy tamojších združení, zameraných na ekológiu a pospolitý život.

"Naše vzdelávacie centrum hosťuje za rok približne 80 kurzov, ktoré navštívi asi 2000 ľudí," povedal TASR Miroslav Kašiak zo združenia Pospolitosť pre harmonický život, pôsobiaceho v Zaježovej od roku 1994. "Zaježová sa už v 90. rokoch stala známou aktivitami zameranými na tradičnú kultúru. Kurzov ani záujemcov však vtedy nebolo toľko ako dnes. Napríklad teraz tu máme hrnčiarsky kurz s asi dvadsiatkou účastníkov - rodičov i detí," dodal.

Záujemcovia o kurzy a pobyty v Zaježovej sa hlásia nielen zo Slovenska a Čiech, ale asi 15 až 20 % prichádza z iných štátov Európy. Najviac ich je z Nemecka, Rakúska, Holandska, Francúzska.

Vzdelávacie centrum, ktoré združenie vybudovalo v časti Polomy prešlo v rokoch 2008 až 2010 rekonštrukciou, pri ktorej boli použité prírodné materiály. Na stavbu stien zo slamených balíkov a hlinených omietok získali prostriedky z nórskych fondov a prácu centra si prišla pozrieť aj nórska veľvyslankyňa na Slovensku. "Na základe jej dobrých referencií bola u nás nedávno aj holandská veľvyslankyňa. Sú to všetko štáty, kde podobný spôsob života propagujú," pripomenul Kašiak.

Pospolitosť pre harmonický život a jej partnerské združenie Živica, ktoré v Zaježovej organizujú podstatnú časť ekokurzov, pripravujú v najbližšom období nové projekty na zveľadenie a spríjemnenie života pôvodných obyvateľov i novoosadníkov.

Architektonické štúdie má už na rekonštrukciu Komunitného centra, ktoré sídli v budove bývalého miestneho národného výboru a tiež na niekdajšiu hasičskú zbrojnicu, z ktorej by chceli vytvoriť duchovný stánok so zvonicou.

Zaježová bola do roku 1990 samostatnou obcou. Ešte v 50. rokoch uplynulého storočia mala asi 600 obyvateľov. Postupná industrializácia Slovenska ale "vytiahla" z obce do miest pôvodných obyvateľov. Dnes ich žije v roztrúsených asi 200 domoch približne 150. Novoosadníkov, ktorí tam začali žiť pospolitým životom spätým s prírodou po roku 1990, je asi sto, z toho je približne 30 detí.