Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Regióny

Záujem Trnavčanov o participatívny rozpočet prekonal očakávania

Na snímke primátor Trnavy Peter Bročka Foto: TASR

Obyvatelia Trnavy navrhli veľký počet tém, s ktorými môžu komunity začať pracovať. Najbližšie stretnutie bude 1. marca 2016.

Trnava 24. februára (TASR) - Viac ako stovka návštevníkov zaplnila v utorok (23.2.) zasadaciu miestnosť mestského zastupiteľstva na Trnavskej radnici, aby sa dozvedela viac o pilotnom ročníku participatívneho rozpočtu, ktorý práve rozbieha mestská samospráva spolu s Občianskym združením (OZ) Utopia. Uviedla to pre TASR Elena Ursínyová z referátu Mestského úradu Trnava.

"Participatívny rozpočet je model, ktorý dáva ľuďom možnosť spolurozhodovať o tom, ako bude využitá časť verejných financií. Pre tento rok je výška tohto rozpočtu pre Trnavu 20.000 eur, ktoré sa prerozdelia medzi niekoľko vybraných občianskych projektov. Výsledkom môže byť vznik novej verejnej služby, ktorá v našom meste doposiaľ chýbala, inovácia existujúcej služby či revitalizácia verejného priestranstva a podobne," vysvetlila.

Podľa jej ďalších slov Peter Nedoroščík z OZ Utopia predstavil koncept spomínaného rozpočtu, jeho históriu, spôsoby rozhodovania a jednotlivé fázy. Momentálne sa koncept nachádza vo fáze prípravy, ktorá potrvá do polovice mája, kedy príde k rozhodovaniu o tom, ktoré projekty získajú najväčšiu podporu a budú v druhej polovici roka realizované. V decembri nás čaká ešte fáza vyhodnotenia celého procesu. Pre inšpiráciu odzneli aj príklady projektov, ktoré sa podarilo realizovať v bratislavskej mestskej časti Nové Mesto, kde participatívny rozpočet funguje už tretí rok.

"Druhá časť stretnutia otvorila priestor pre samotné návrhy Trnavčanov," konštatovala Ursínyová s tým, že v rámci témy Verejné priestranstvá boli pre občanov dôležité otázky ako separácia bioodpadu, zriadenie komunitnej záhrady, revitalizácia zanedbaných parčíkov a rekonštrukcia priestoru na kultúrne podujatia v severnej časti promenády. V skupine Kultúra zazneli nápady o mestskej galérii či literárnej kaviarni. V Doprave rezonovali najmä témy opravy chodníkov, čistenia ulíc, parkovania a cyklochodníkov. Skupina Deti a rodina priniesla nápady na poradensko-konzultačné centrum pre deti a rodiny so zdravotnými obmedzeniami. V skupine Seniori sa zaoberali potrebou vrátiť do života osamelých starších ľudí, ktorí žijú v sociálnej izolácii.

Obyvatelia Trnavy navrhli veľký počet tém, s ktorými môžu komunity začať pracovať. Najbližšie stretnutie bude 1. marca 2016.