Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Regióny

Zážitkové prehliadky vo Východnej približujú náročnú prácu farmárov

Ilustračné foto. Foto: TASR/Alexandra Moštková

Farma Východná je najvyššie položené ekologické hospodárstvo v Liptove.


Východná 14. decembra (TASR) - Najvyššie položená farma na Liptove začala počas leta ponúkať zážitkové prehliadky, na ktorých návštevníci nahliadnu do prípravy krmiva pre kravy a ovce, naživo pozorujú, ako sa dojí mlieko, pozrú si aj škôlku teliat. Do dnešného dňa navštívili Farmu Východná stovky záujemcov.

"Všetkých, ktorí majú záujem dozvedieť sa viac o procese výroby mlieka či syra, prevedieme celou farmou. Prehliadka začína v sýpke, pokračuje napríklad cez dojáreň, pôrodnicu až po škôlku s malými teliatkami. Cieľom je spropagovať farmárčenie, pretože je to mimoriadne namáhavá práca a málokto si to vie predstaviť," povedal Ľubomír Kružliak z Farmy Východná.

Ako ďalej doplnil, najpočetnejšie skupiny návštevníkov biofarmy tvoria školáci. Zažiť farmárske zážitky prišlo aj nemalé množstvo turistov, napríklad zo Štrbského plesa či z Jasnej. Často však na farmu pod majestátnym Kriváňom zavítajú aj domáce rodiny s deťmi. Exkurzie ponúkajú širokej verejnosti.

Farma Východná je najvyššie položené ekologické hospodárstvo v Liptove. Zameriava sa predovšetkým na chov hovädzieho dobytka a oviec za účelom produkcie mlieka. Okrem toho pestujú aj liečivé bylinky a drobné ovocie.