Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Regióny

V obci Kmeťovo zaznie vianočné oratórium zo zbierky Andreja Kmeťa

Na snímke Vianočné oratórium Prorokovaný. Foto: Jozef Moravčík - Light service

Predstavenie sa uskutoční v sobotu (5. 1.) o 17.00 h v Kostole Ružencovej Panny Márie v Kmeťove.

Bratislava 4. januára (TASR/Teraz.sk) – V obci Kmeťovo v okrese Nové Zámky zaznie pri príležitosti 110. výročia úmrtia slovenského národovca, kňaza, historika, etnografa, archeológa a botanika Andreja Kmeťa vianočné oratórium "Prorokovaný" z jeho zbierky a textov z Proroctva Izaiášovho. Obec tak zároveň oslávi 70. výročie svojho pomenovania. TASR o tom informoval tajomník speváckeho zboru Adoremus Jozef Vrábel.

Vianočné oratórium Prorokovaný je autorským dielom Kataríny Rajnicovej a Dušana Billa, ktoré vzniklo v spolupráci so Slovenským speváckym zborom Adoremus a sláčikovým kvartetom Mucha Quartet. Jedná sa o výnimočné hudobno-dramatické dielo. Divadlo na TrakOch položilo základný kameň, na ktorom sa vybudovalo toto krásne a vo svojej kompozícii jedinečné predstavenie. "Vzácna zbierka Prostonárodné vianočné piesne, zostavená Kmeťom v 60. rokoch 19. storočia ako pozoruhodná antológia slovenského vianočného repertoáru, ostala dokladom ojedinelého zberateľského činu, ktorý nemá na Slovensku obdobu. Je významným hudobno-literárnym prameňom a právom jej možno pripísať hodnotu národnej kultúrnej pamiatky," priblížil Vrábel.

Predstavenie sa uskutoční v sobotu (5. 1.) o 17.00 h v Kostole Ružencovej Panny Márie v Kmeťove. Hereckú stránku zabezpečili členovia Divadla na Trakoch, o hudobnú stránku sa postaral zbor Adoremus s inštrumentálnym sprievodom Mucha Quartet a Kmeťovský farský a detský spevácky zbor.