Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 1. máj 2024
< sekcia Regióny

V Andači posvätili nový filiálny kostol, nahradil kaplnku na cintoríne

Ilustračná snímka. Foto: TASR/Diana Semanová

Základný kameň kostola požehnal pápež František v roku 2022.

Zbehy 13. septembra (TASR) - V Andači, časti obce Zbehy v okrese Nitra, posvätili nový filiálny kostol s patrocíniom Narodenia Panny Márie. Nového kostola sa veriaci vo filiálke farnosti Lukáčovce dočkali po mnohých rokoch, počas ktorých slúžila pre bohoslužby kaplnka na cintoríne. Novovybudovaný chrám posvätil nitriansky biskup Viliam Judák, informovalo Biskupstvo Nitra.

Základný kameň kostola požehnal pápež František v roku 2022. Autormi projektu kostola sú architekti František a Martin Dulíkovci. Samotná stavba chrámu za aktívnej účasti veriacich trvala rok. Kostol vzhľadom na veľkosť patrí medzi menšie, má však plnohodnotné vybavenie. Jeho kapacita je 90 miest na sedenie.

Pri výstavbe kostola boli použité prírodné materiály, napríklad spišský travertín. Dominuje mu mozaika Panny Márie od umelca Jiřího Šťastu, vitráže Terézie Zemkovej, krížová cesta rezbára Tomáša Lajmona. V oltári sú uložené relikvie sv. Kataríny Laboure, bl. Carla Acutisa a mučeníkov sv. Casty a sv. Aucta z pôvodného oltára z roku 1948.