Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Regióny

Zberný dvor v Nitrianskom Pravne má slúžiť pre viaceré obce

Ilustračné foto. Foto: TASR - Daniel Veselský

Zberný dvor vyseparovaných zložiek komunálnych odpadov sa nachádza na južnom okraji Nitrianskeho Pravna v priemyselnej zóne.


Nitrianske Pravno 4. marca (TASR) - Dobudovať zberný dvor tak, aby slúžil pre viacero obcí pravnianskej doliny, má zámer obchodná spoločnosť obce Nitrianske Pravno v okrese Prievidza. Náklady na investíciu odhadla na 250.000 eur. Vyplýva to zo zámeru, ktorý predložila Obec Nitrianske Pravno, s. r. o., na posúdenie vplyvov na životné prostredie.

"Zberný dvor doposiaľ funguje len pre našu obec, naším zámerom však je, aby ju mohli využívať aj ďalšie okolité obce pravnianskej doliny, a to v súlade s aktuálne platnou legislatívou," povedal dnes pre TASR starosta Nitrianskeho Pravna Jozef Balčirák.

Ako ďalej ozrejmil, suma 250.000 eur, ktorú plánuje obecná obchodná spoločnosť do dvora ešte investovať, má ísť na dobudovanie spevnených plôch a murovanej prístavby v areáli. "Chceme ju využiť tiež na nákup technológií potrebných na triedenie a nakladanie s odpadmi," doplnil.

Investíciu chce spoločnosť financovať z vlastných zdrojov, podľa starostu by však uvítala, keby sa jej podarilo získať na projekt financie z fondov Európskej únie. "Už v minulosti sme si podávali žiadosti o nenávratný finančný príspevok, no neboli sme úspešní," poznamenal.

Zberný dvor vyseparovaných zložiek komunálnych odpadov sa nachádza na južnom okraji Nitrianskeho Pravna v priemyselnej zóne. Zámerom samosprávy po novom je, aby slúžil aj pre Tužinu, Kľačno, Pravenec, Poluvsie, Chvojnicu a Malinovú. Celková plocha areálu je 3658 štvorcových metrov (m2), z toho zastavaná plocha vrátane existujúcej haly predstavuje 757 m2 a zelené plochy 1590 m2, zvyšnú časť pozemku chce investor využiť na dobudovanie spomínaných spevnených plôch. S prevádzkou zberného dvora pre všetky obce by chcel začať v máji tohto roka.