Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Regióny

Tri vnúčatá a starí rodičia. Vyhlásili zbierku pre košickú rodinu

Ilustračné foto Foto: TASR/AP

Zbierkou chcú rodine pomôcť vykryť náklady na školu, cestovné, internát a stravu pre všetky tri deti.

Košice 2. decembra (TASR) - Arcidiecézna charita Košice vyhlasuje aj tento rok verejnú zbierku Otvor svoje srdce. Chce ňou pomôcť rodine, v ktorej majú starí rodičia súdom zverené deti do starostlivosti.

"Bol večer. Volali nám zo sociálneho (úradu, pozn. TASR), aby sme hneď prišli k synovi. Boli sme chorí, nevedeli sme, čo sa deje. Pýtali sme sa, či je to nevyhnutné. Povedali nám, že keď neprídeme hneď, zajtra môže byt neskoro. Sadli sme do auta a išli sme. Papiere už boli na stole a bolo na nás, či berieme my deti, alebo idú do domova. Môj syn a nevesta boli opití. S plačom sme prišli s deťmi k nám domov. Najmladší mal vtedy iba tri roky. Vďaka Bohu, postupne sa deti zo stresov dostali. Prestúpili na školu vo vedľajšej dedine a výsledky v škole sa im výrazne zlepšili. Nie je to ideálne, ale snažíme sa im vytvoriť domov a čo najlepšie podmienky pre život," povedali starí rodičia detí.

Arcidiecézna charita Košice sa rozhodla podporiť túto rodinu zbierkou Otvor svoje srdce. "Napriek vlastným nemalým zdravotným problémom starí rodičia neváhali a rozhodli sa pomôcť svojim trom vnúčatám. V súčasnosti okrem svojho dôchodku nepoberajú žiadne výživné na deti, aj keď súd rodičom túto povinnosť zadal. Najstaršia vnučka navštevuje prvý ročník strednej školy, prostredný vnuk je v ôsmom a najmladší v prvom ročníku základnej školy," uviedla PR manažérka Arcidiecéznej charity Košice Adriana Čurajová.

Zbierkou chcú rodine pomôcť vykryť náklady na školu, cestovné, internát a stravu pre všetky tri deti. Ako uviedla Čurajová, zbierka trvá od 5. do 18. decembra. "Ľudia môžu prispieť zaslaním príspevku alebo priamou podporou v uliciach mesta Košice. Naši dobrovoľníci budú na Hlavnej ulici v dňoch 7. a 8. decembra a potom 14. a 15. decembra," dodala.

Arcidiecézna charita Košice je oficiálnou charitatívnou organizáciou katolíckej cirkvi na Slovensku. Pomáha ľuďom bez ohľadu na rasu, národnosť, politické zmýšľanie či vierovyznanie. V oblasti sociálnych, zdravotníckych, humanitárnych a vzdelávacích služieb pôsobí od roku 1992.