Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 4. máj 2024Meniny má Florián
< sekcia Regióny

V Zbojníkoch postavia máj a usporiadajú retro sprievod

Ilustračné foto mája. Foto: TASR

Zbrojnícky skrášľovací spolok si stavanie mája každoročne pripomína v centre obce, pričom tento rok je to už 7. ročník udalosti.

Zbrojníky 30. apríla (TASR) - V obci Zbrojníky v okrese Levice dnes Zbrojnícky skrášľovací spolok zorganizuje stavanie mája, ktorého súčasťou bude aj retro prvomájový sprievod. Ako TASR informovala predsedníčka spolku Silvia Cselovszká, podujatie sa začne o 18.00 h v miestnom kultúrnom dome.

Podľa jej ďalších slov si spolok stavanie mája každoročne pripomína v centre obce, pričom tento rok je to už 7. ročník udalosti. "Myšlienka usporiadať retro sprievod vznikla v hlave členov Zbrojníckeho skrášľovacieho spolku na základe minuloročného spomínania staršej generácie na úsmevné udalosti, zažité na prvomájových sprievodoch v minulom storočí. Z toho dôvodu sme sa my mladší rozhodli pripomenúť im mladosť. Pripravili sme možnosť, zažiť udalosť opäť, aj keď len na malú chvíľku," vyjadrila sa Cselovszká.

Zároveň majú aj najmenší, možnosť zažiť tradície minulej doby. "Následne v spoločnom sprievode postavíme pestrofarebný májový strom, ktorého stavanie patrí k jedným z množstva krásnych tradícií našej kultúry. Prvomájový strom predstavoval ochranu pred zlými duchmi a chorobami, jeho zeleň ako magický prostriedok vyjadrovala želanie poľnohospodárov, aby ich úroda mala silu a dobrý rast. V Slovanskej kultúre sa máje stavali z dôvodu hojnosti a dostatku plodov a krmiva, a odtiaľ bol už len krôčik k významu, ktorý sa najčastejšie skloňuje v dnešnej dobe," poznamenala.

Občania obce sa v jej centre schádzajú v hojnom počte, následne v sprievode, doplnenom o retro sprievod, po dedine sprevádzajú máj za spevu starodávnych ľudových piesní spolu s tancom prejavujúcom radosť z víťazstva jari nad zimou. "O dobrú náladu sa postará miestny spevokol v krojoch so spevom ľudových piesní pri harmonike. Vystúpia miestni škôlkari a zaspievajú aj miestni dôchodcovia," doplnila predsedníčka spolku.

Farebné stužky si na májový strom viažu všetky dievčatá a ženy. "Spoločný máj postaví skupina miestnych mužov i chlapcov, po jeho postavení si návštevníci môžu pozrieť výstavu tradičnej ako i novodobej keramiky a porcelánu. Za pomoc pri organizácií podujatia by som týmto chcela poďakovať samospráve obce Zbrojníky, miestnemu dobrovoľníckemu hasičskému zboru, zbrojníckemu dôchodcovskému klubu, Nitrianskemu samosprávnemu kraju za finančnú podporu a všetkým členom Zbrojníckeho skrášľovacieho spolku," ukončila.