Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 28. apríl 2024Meniny má Jarmila
< sekcia Regióny

Goralské folklórne slávnosti prinesú aj prezentáciu zvykov a tradícií

Na archívnej snímke Goralské folklórne slávnosti v rázovitej podtatranskej goralskej obci Ždiar. Foto: TASR Lukáš Furcoň

Na pódiu sa návštevníkom predstavia Peter Bič Project a Štefan Štec, Iconico, Sima Magušinová a ďalší umelci.

Ždiar 9. augusta (TASR) - Už onedlho sa budú v turistickom centre nad obcou Ždiar konať Goralské folklórne slávnosti. Od piatka 11. do nedele 13. augusta sa uskutoční ich 27. ročník. Organizátori si pripravili kultúrny program a prezentáciu goralských zvykov a tradícií. Informoval o tom Michal Rusiňák, marketingový manažér tamojšieho horského strediska, ktoré podujatie chystá spolu s obcou Ždiar.

"Slávnosti vznikli s cieľom zachovať a prezentovať tradičnú goralskú kultúru, zvyky, tradície a remeslá, ale i spôsob života v horských nehostinných podmienkach. Program sa bude konať priamo pod Chodníkom korunami stromov v Bachledovej doline, v nadmorskej výške 1200 metrov," uviedol Rusiňák. Na pódiu sa návštevníkom predstavia Peter Bič Project a Štefan Štec, Iconico, Sima Magušinová a ďalší umelci. Pre najmenších sú pripravené predstavenia Paci Pac, Spievankovo, Fíha Tralala a bohatý sprievodný program. Predstavia sa tiež goralské folklórne súbory z regiónu a zo zahraničia. Vrcholom celého podujatia bude podľa Rusiňáka vystúpenie profesionálneho Slovenského ľudového umeleckého kolektívu.

Návštevníci budú môcť okrem toho vidieť výrobu tradičných ždiarskych čepcov a svadobnej party, ždiarskej valašky zvanej čupagy a nazrú tiež do výroby drevených šindľov, korýtok, hrablí, kožených zápästkov či družbovských klobúkov. "Remeselníci tiež ukážu, ako sa robia ždiarske súkenné nohavice a košeľové výšivky, či už staré karpatské krížikové alebo výšivky makov na plátenných mužských košeliach," dodal Rusiňák. Program slávností štartuje v piatok o 10.00 h.