Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 23. apríl 2024Meniny má Vojtech
< sekcia Regióny

Chrípka i respiračné ochorenia zatvárajú v Prešovskom kraji školy

Ilustračná snímka. Foto: TASR/Pavol Zachar

Pre vysoký počet chorých detí bol v kraji tento týždeň prerušený výchovno-vzdelávací proces v piatich základných a troch materských školách v okresoch Bardejov, Svidník a Vranov nad Topľou.

Prešov 23. marca (TASR) – Lekári zaznamenali v tomto týždni v Prešovskom kraji 8352 ľudí, u ktorých diagnostikovali akútne respiračné ochorenia. Pred týždňom ich bolo 8871. Z celkového počtu bolo 864 prípadov chrípky, pred týždňom to bolo 1160. V okrese Vranov nad Topľou bol z biologického materiálu odobratého sentinelovými lekármi sedemkrát potvrdený vírus chrípky typu B.

Chorobnosť najviac zasiahla skupinu detí do piatich rokov. Pre vysoký počet chorých detí bol v kraji tento týždeň prerušený výchovno-vzdelávací proces v piatich základných a troch materských školách v okresoch Bardejov, Svidník a Vranov nad Topľou.

Informácie zverejnil na svojom webe Regionálny úrad verejného zdravotníctva v Prešove.

Chrípková chorobnosť v Trenčianskom kraji klesá


Chorobnosť na akútne respiračné ochorenia klesla v Trenčianskom samosprávnom kraji (TSK) už piaty týždeň, v porovnaní s minulým týždňom klesla o 7,64 percenta. Informovala hygienička Regionálneho úradu verejného zdravotníctva v Trenčíne Ľudmila Bučková.

Lekári v TSK nahlásili tento týždeň 7529 akútnych respiračných ochorení. Z celkového počtu ochorení bolo 1008 ochorení na chrípku, v porovnaní s minulým týždňom klesla chrípková chorobnosť o 22,62 percenta. Pre chrípku museli tento týždeň prerušiť školskú dochádzku v troch materských a jednej základnej škole v kraji.

Najvyššia chorobnosť na akútne respiračné ochorenia bola tento týždeň v TSK v okrese Myjava, kde dosiahla úroveň 3239 ochorení na 100.000 obyvateľov. Najnižšia chorobnosť - 1342 ochorení na 100.000 obyvateľov, bola v okrese Považská Bystrica.