Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 30. apríl 2024Meniny má Anastázia
< sekcia Regióny

Alergici, pozor: Stanice už zachytili peľ tráv z čeľade lipnicovitých

Ilustračné foto. Foto: Teraz.sk - Hana Štefánková

Najvyššie denné hladiny peľu brezy a duba zachytili v Banskej Bystrici a Bratislave. Monitorovacie stanice v týchto mestách zachytili aj prvý peľ tráv z čeľade lipnicovitých.

Banská Bystrica 17. apríla (TASR) - Peľová sezóna brezy pokračovala v uplynulých dňoch na celom území Slovenska. Okrem nej sa v ovzduší vyskytovali alergiologicky významné koncentrácie peľu jaseňa, hrabu, duba a na severe stredného Slovenska aj tisu. Konštatovala to v stredu v súvislosti s aktuálnou situáciou Janka Lafférsová z Regionálneho úradu verejného zdravotníctva v Banskej Bystrici s tým, že k vysokým denným koncentráciám prispelo teplé počasie bez zrážok a vietor.

Najvyššie denné hladiny peľu brezy a duba zachytili v Banskej Bystrici a Bratislave. Monitorovacie stanice v týchto mestách zachytili aj prvý peľ tráv z čeľade lipnicovitých.

"Začali kvitnúť ihličnany z čeľade borovicovitých, ktorých veľké peľové zrná môžeme v najbližšom období očakávať vo forme žltých povlakov na autách i parapetoch," uviedla Lafférsová.

Peľová sezóna brezy prešla svojím vrcholom. "V najbližšom období ešte ostáva najsilnejším a najvýznamnejším alergénom, denné hladiny však budú mať klesajúcu tendenciu. Vyššie koncentrácie môže dosiahnuť peľ buka, duba, borovicovitých a v teplejších oblastiach aj pŕhľavovitých. Pribudne peľ tráv z čeľade lipnicovitých, ktoré sa po breze stanú najvýznamnejším alergénom na ďalšie obdobie," upozornila Lafférsová.

Ako dodala, vzhľadom na výrazne teplejšie jarné mesiace s dostatkom vlahy sa potvrdil skorší nástup peľovej sezóny tráv.