Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 7. máj 2024Meniny má Monika
< sekcia Regióny

Národný onkologický ústav má nové komplexné endoskopické pracovisko

Snímka zo slávnostného otvorenia nového endoskopického ERCP pracoviska pre diagnostiku a liečbu ochorení pankreasu a žlčových ciest pre onkologických pacientov 9. januára 2024 v Bratislave. Foto: TASRTASR - Martin Baumann

Projekt podporil rezort zdravotníctva z kapitálových výdavkov vo výške takmer 900.000 eur a Nadácia SPP vo výške 100.000 eur.

Bratislava 9. januára (TASR) - Národný onkologický ústav (NOÚ) v Bratislave má nové komplexné endoskopické pracovisko na diagnostiku a liečbu nádorových ochorení pankreasu a žlčových ciest. V utorok ho otvorili ministerka zdravotníctva SR Zuzana Dolinková (Hlas-SD) a riaditeľ ústavu Tomáš Alscher.

"Národný onkologický ústav je zdravotnícke zariadenie, ktoré znesie prísne kritériá na kvalitu poskytovania zdravotnej starostlivosti. Toto nové komplexné endoskopické pracovisko jeho kredit ešte zvyšuje. Znamená ďalší rozvoj inovatívnych zákrokov a pokročilých metód vedúcich opäť k prospechu pacienta," uviedla ministerka.



Nové pracovisko bude poskytovať komplexné endoskopické vyšetrenia dolnej a hornej časti tráviaceho traktu vrátane endosonografie a endoskopického vyšetrenia röntgenom a ultrazvukom pri podozrení na zhubné nádory (ERCP). Gastroenterologické oddelenie v NOÚ tak rozšíri svoju činnosť o možnosť kombinovanej endosonografickej a rádiologickej diagnostiky a liečby najmä nádorov žlčových ciest, pečene a pankreasu na dennej báze.

"Som rád, že sa nám koncom roka podarilo dokončiť kompletnú výstavbu novej zákrokovne pre ERCP a endosonografiu, ktorá umožní vykonávať špecializované endoskopické techniky súčasne až v šiestich endoskopických sálach, a tiež inovatívne zákroky, vďaka ktorým bude pacient často ušetrený od štandardného operačného výkonu. Prispeje tak k skvalitneniu poskytovania zdravotnej starostlivosti v našom vysokošpecializovanom ústave ako i zlepšeniu komfortu pacientov počas vyšetrenia v celkovej anestézii, ale i po ňom," vysvetlil Alscher.

Projekt podporil rezort zdravotníctva z kapitálových výdavkov vo výške takmer 900.000 eur a Nadácia SPP vo výške 100.000 eur.