Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Regióny

Nasledujúce dni nebudú podľa odborníkov pre alergikov tie najlepšie

Na snímke lieska veľkoplodá, archívne foto. Foto: TASR - Jozef Ďurník

Najvyššie denné koncentrácie peľu v ovzduší boli v uplynulom týždni namerané v Banskej Bystrici, Bratislave, Trnave a Nitre.


Banská Bystrica 8. apríla (TASR) - Pre vysoké denné teploty sa druhové spektrum kvitnúcich drevín výrazne rozširuje, čím dochádza k zmenám v peľovej situácii. Najvyššie denné koncentrácie peľu v ovzduší boli v uplynulom týždni namerané v Banskej Bystrici, Bratislave, Trnave a Nitre. Ako informovala Mária Tolnayová z Regionálneho úradu verejného zdravotníctva (RÚVZ) SR v Banskej Bystrici, dominoval peľ brezy, jaseňa a drevín z čeľadí cyprusovité-tisovité.

„Peľ jelše a liesky sa vyskytoval na väčšine územia už len sporadicky, nakoľko tieto dreviny už dokvitli a peľ, ktorý sme ešte zachytili, bol transportovaný z horských oblastí s vysokou prikrývkou snehu. Po predchádzajúcom týždni došlo k prudkému nástupu peľovej sezóny brezy," priblížila Janka Lafférsová z oddelenia lekárskej mikrobiológie RÚVZ v Banskej Bystrici.

Dodala, že dominoval hlavne peľ jaseňa, topoľa a drevín z čeľadí cyprusovité-tisovité. Okrem peľu už uvedených druhov sa v ovzduší vyskytoval aj peľ brestu, duba, hrabu, javora a vŕby. Spóry húb (plesní) boli zastúpené najmä rodom Cladospórium.    

Nasledujúce dni nebudú podľa odborníkov pre alergikov tie najlepšie. "Peľová sezóna liesky a jelše síce skončila, naplno však nastúpila peľová sezóna brezy. Navyše druhové spektrum peľu v ovzduší sa s nárastom denných teplôt výrazne rozširuje. Peľ brezy sa najbližšie týždne stáva najvýznamnejším alergénom," dodala Tolnayová s tým, že pokles denných hladín peľu bude naďalej ovplyvňovaný najmä zrážkovou činnosťou.