Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 16. máj 2024Meniny má Svetozár
< sekcia Regióny

V Martine operovali robotickým systémom da Vinci 100 pacientov

Na snímke robotické chirurgické systémy da Vinci v Banskej Bystrici 12. júna 2020. Foto: TASR – Ján Krošlák

Robotický systém Da Vinci má UNM vďaka spolupráci s Jesseniovou lekárskou fakultou Univerzity Komenského v Martine, ktorá prístroj získala z prostriedkov Európskych štrukturálnych fondov.

Martin 28. septembra (TASR) - V Univerzitnej nemocnici Martin (UNM) operovali robotickým systémom da Vinci za päť mesiacov 100 pacientov. Stým výkonom bola urologická operácia - radikálna prostatektómia, do ktorej boli okrem urológov zapojení aj chirurgovia a gynekológovia. TASR o tom informovala Zuzana Marčeková z oddelenia marketingovej komunikácie UNM.

O operácie robotickým systémom je podľa nej zo strany pacientov obrovský záujem. "Na da Vinci X aktuálne najčastejšie operujú gynekológovia, ktorí majú zapojené dva operačné tímy. Chirurgovia a urológovia zatiaľ pracujú s jedným tímom. Aj v týchto špecializáciách sa však pripravuje zvýšenie. UNM plánuje do Centra robotickej chirurgie zapojiť aj kliniku hrudníkovej chirurgie a ORL," uviedla.

Podotkla, že robotický systém prináša viacero benefitov. "Výhodou pre pacientov je lepšia rekonvalescencia po zákroku, s čím súvisí aj kratšia doba hospitalizácie. Pacient má menšie krvné straty, menšie bolesti po zákroku a zároveň hrozí nižšie riziko reoperácie," priblížila.

Doplnila, že najnovšia generácia da Vinci X, ktorú UNM využíva, má benefity aj pre operatéra. "Má pridaných viac nástrojov, funkcií aj digitálnu podporu. Umožňuje 3D videnie s vysokým rozlíšením, až 10-násobné priblíženie obrazu a robotickú a počítačovú asistenciu, ktorá dokáže filtrovať nežiaduce trasenie rúk. Operatéri pri práci s robotickým systémom využívajú miniaturizovanú chirurgickú kameru a nástroje na zápästie (nožnice, skalpely a kliešte). Sú navrhnuté tak, aby pomohli s presnou disekciou a rekonštrukciou hlboko vnútri tela," dodala Marčeková.

Robotický systém Da Vinci má UNM vďaka spolupráci s Jesseniovou lekárskou fakultou Univerzity Komenského v Martine, ktorá prístroj získala z prostriedkov Európskych štrukturálnych fondov.