Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Regióny

Na svojej výpovedi naďalej trvá 90 sestier z bojnickej nemocnice

Ilustračné foto Foto: TASR/Štefan Puškáš

Hromadné výpovede doteraz podali sestry okrem Bojníc ešte v deviatich nemocniciach - v Košiciach, Trnave, Poprade, Žiline, Prešove, Martine, Trenčíne, ako aj v Dolnom Kubíne a Trstenej.

Bojnice 31. decembra (TASR) - Na ukončení svojho pracovného pomeru trvá naďalej 90 sestier a pôrodných asistentiek z Nemocnice s poliklinikou (NsP) Prievidza so sídlom v Bojniciach. Z pôvodne podaného počtu výpovedí tak svoje rozhodnutie zmenili dve ich kolegyne. Informovala o tom dnes TASR Jana Paulínyová, vedúca oddelenia komunikácie a medzinárodných vzťahov Úradu Trenčianskeho samosprávneho kraja, ktorý je zriaďovateľom bojnickej nemocnice.

Bojnické zdravotnícke zariadenie situáciu podľa Paulínyovej rieši a už dlhšie hľadá náhradu za odchádzajúce zdravotné sestry a pôrodné asistentky prostredníctvom inzerátov.

Hromadné výpovede doteraz podali sestry okrem Bojníc ešte v deviatich nemocniciach - v Košiciach, Trnave, Poprade, Žiline, Prešove, Martine, Trenčíne, ako aj v Dolnom Kubíne a Trstenej. Pod rezort zdravotníctva patrí z vymenovaných nemocníc sedem. Podľa posledných štatistík Ministerstva zdravotníctva SR chce v štátnych zdravotníckych zariadeniach ukončiť svoj pracovný pomer 806 sestier, naopak, 459 svoje výpovede stiahlo.

Sestry pristúpili k hromadným výpovediam, pretože sú nespokojné so zákonom o platoch zdravotníkov. Ten od januára upraví ich mzdy, a to aj napriek tomu, že prezident SR Andrej Kiska ani po druhý raz nepodpísal novelu zákona o poskytovateľoch. Právna norma tak bude platiť bez jeho podpisu. Zdravotníci tvrdia, že zákon nezohľadňuje ich požiadavky. Minister Viliam Čislák (nominant Smeru-SD) ho, naopak, považuje za korektný a solídny.